Община Русе предвижда да внедри високотехнологична система за наблюдение на качеството на атмосферния въздух. Тя ще позволи непрекъснато измерване на нивата на замърсители като фенол, бензен, толуен, М-ксилен, О-ксилен, Р-ксилен, нафтален, О-крезол и М-крезол.

В тази връзка е обявена обществена поръчка, която може да бъде намерена на сайта на Централизираната автоматизирана информационна система (ЦАИС ЕОП).

Системата се отличава с висока точност и надеждност, използвайки усъвършенстваната технология DOAS (диференциална оптична абсорбционна спектроскопия), която гарантира прецизни резултати. Тя предлага мултикомпонентен анализ, измервайки множество замърсители едновременно и осигурявайки цялостна картина на качеството на въздуха. Системата работи автономно, без нужда от постоянна намеса, което оптимизира разходите за експлоатация. Всеки резултат от измерване е придружен от статистически данни за по-задълбочен анализ.

Автоматичната преместваема станция на системата от типа ДОАС ще бъде разположена на различни места в града, събирайки данни за нивата на замърсяване в реално време. Тя ще работи в непрекъснат режим на работа (24 часа), като получените данни ще постъпват в общинската администрация и в случаи на превишение на законовите норми, те ще бъдат предоставяни на компетентните органи за предприемане на действия за установяване на източниците на замърсяване.