Община Радомир уведомява всички граждани и Сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради в общината, че наближава крайният срок за кандидатстване по програма за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради по процедура BG16FFPR003-4.001 "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност" по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027.

Допустими кандидати: Сдружения на собствениците (СС), регистрирани по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).

Предложения за изпълнение на инвестиция по настоящата процедура могат да бъдат подавани само в партньорство с общинската администрация.

Одобрените сгради ще получат до 100% безвъзмездна финансова помощ.

Сдруженията на собствениците, на етап кандидатстване е необходимо да подадат пакет документи в общинска администрация, които са изчерпателно описани на официалната интернет страница на Oбщина Радомир на линк https://radomir.bg/podkrepa-za-ustoychivo-energiyno…/.

Едно от предварителните условия за кандидатстване по програмата е наличието на Доклад при обследване на сграда за наличие на защитени видове, подписан от съответните експерти.

Разходите по изготвяне на обследване за наличие на защитени видове в сградата, обект на интервенция са в размер на до 3 000 лв. с вкл. ДДС и се поемат от сдруженията на собствениците;

Съгласно Насоките за кандидатстване по настоящата процедура, направените предварителни разходи ще се възстановяват чрез общината – кандидат само на сдруженията, чиито многофамилни жилищни сгради са одобрени за саниране от Комитета за наблюдение на Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Забележка! Сдружения на собственици, които имат подадени заявления за финансова помощ в общината по други програми и процедури, е необходимо да подадат ново Заявление за участие, с което да бъде удостоверено по подходящ начин (чрез приложен протокол, решение или др.), че от страна на собствениците има желание и готовност за включване в проектно предложение по настоящата процедура.

Необходимо е да се сключи ново Партньорско споразумение със сдруженията на собствениците, с нови приложими документи и декларации от собствениците, съгласно пакета документи в Приложение 5.1.

Отчитайки необходимото време за проверки и други подготвителни дейности, Община Радомир ще приема заявления за участие от Сдружения на собствениците до 17.00 ч. на 19.08.2024 г. /включително/ в Деловодството на общинска администрация на адрес пл. Свобода №20 ет.1.

След този срок Община Радомир няма да приема заявления за участие.