Домът за стари хора с Пловдив - “Свети Василий Велики" ще бъде основно ремонтиран, разбра Plovdiv24.bg. В ЦАИС община Пловдив е пуснала обществена поръчка 14.2 млн. лева.

Според документацията се предвижда преустройство, реконструкция, основен ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и благоустрояване.

В обществената поръчка са включени три от сградите, които са свързани помежду си. Става въпрос за основната 7-етажна сграда, кухненски блок със столовата и двуетажна секция със сутерен, осигуряваща топла връзка между основната сграда и корпуса с медицински сектор, библиотека, дневни помещения и вътрешен двор. 

Планиран е ремонт на покривите, поставяне на топлоизолация, ще бъдат направени и функционални промени в разпределенията по етажите, ще се изгради достъпна среда, благоустрояване на имота, като се изградят нови две рампи на двата входа за посетители и резиденти на сградния фонд. Предвижда се цялостен демонтаж на съществуваща фасадна каменна облицовка и поставяне на топлоизолация.

Общо 192 пенсионери обитават дома. За тях се грижат 72 служители. Събирането на  офертите е до 8 ноември, а обявяването им ще бъде направено на 11 ноември.

Проектното решение предвижда и цялостно благоустрояване на имота, изграждане на кътове за отдих и групови занимания, зона за спорт, както и зони за игра на шах и отдих. В непосредствена близост до съществуващата дървена беседка се предвижда изграждане на открита фитнес площадка с рехабилитационни уреди за ползвателите на дома за възрастни, обособяване на зони за рекреация с перголи, кът за игра на петанк с прилежаща нова дървена беседка, изграждане на нова алейна мрежа, реновация на ажурната ограда по имотна граница, санитарна сеч на съществуващата растителност.

На съществуващия паркинг за автомобили пред главния вход с капацитет десет МПС ще се обособяват 7 паркоместа за хора в неравностойно положение с осигурен достъпен маршрут до тях. Допълнително ще има и паркинг за 14 броя автомобили.

Възложител на ЗОП- а не е нито заместник-кметът по строителство инж. Тошо Пашов, нито ресорният заместник-кмет по “Финанси, общинска икономика и социална политика" Женя Петкова, а заместник-кметът с ресор “Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков. Причината за това е, че община Пловдив е спечелила проект за ремонт, който е по процедура "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора", финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Планира се ремонтът да започне на 6 януари и да продължи една година.