Община Пловдив няма да получи дивидент и тази година от участието си в смесеното публично-частно дружество "Пълдин туринвест" АД. Това става ясно от  разпределението на финансовия резултат на дружеството за 2023 г., който предстои да бъде гласуван на Общо събрание на акционерите на 27 септември или на резервната дата 17 октомври. Как да гласува представителят на общината в ОСА пък ще се обсъжда на предстоящата сесия на пловдивския общински съвет на 12 септември, предава "Фокус".

Балансовата печалба на "Пълдин туринвест" АД през 2023 г. е в размер на 7103 624,25 лв. Предложението на мажоритарния собственик на дружеството е тази сума да се използва за покриване на непокрита загуба от минали години. Неразпределената печалба от 2022 г. в размер на 101 742 лв. също да отиде за стари загуби.

Поканата от "Пълдин туринвест" АД за провеждане на ОСА е получена в средата на август. В нея не се съдържат писмените материали по обявения дневен ред, поради което са изискани с писмо до председателя на СД на дружеството, но към момента все още не са предоставени.

Дневният ред се състои от пет точки - доклад за дейността за 2023 г. и приемането му, одобряване на годишния финансов отчет  и приемане на доклада на независимия одитор, разпределение на годишния финансов резултат на дружеството, освобождаване от отговорност на членовета на СД за дейността им, избиране на одитор за проверка на годишния финансов отчет на дружеството за 2024 г. и определяне на експер-счетоводител - регистриран одитор, който ще провери годишния финансов отчет на дружеството за 2024 г.

Община Пловдив е акционер в търговското дружество с 25% акционерен дял. С решение на ОбС от началото на 2024 г. представител на градската администрация в ОСА на "Пълдин туринвест" АД е общинският съветник Минка Сърнешка.