Отговор на община Пловдив във връзка с материал на Plovdiv24.bg, озаглавен "Още една фирма прекратява отношенията си с община Пловдив: Кмете, докога ще работим с некадърни калинки, назначени по приятелски?":

Във връзка с горецитираната статия Ви информираме следното:

През 2013 г. между Община Пловдив и "Инфо-логика“ ООД, представлявано от Георги Георгиев, е бил сключен договор № 13ДГ-1048 от 05.09.2013 г. с предмет "Разработване и внедряване на единен WEB базиран информационен портал за мониторинг на околна среда за нуждите на Община Пловдив“. Договорът е бил изпълнен и работата е била приета от страна на Възложителя – Община Пловдив, без забележки.

В периода 2015г. – 2023 г. ежегодно, за срок от 12 месеца, между Община Пловдив и "Инфо-логика“ ООД са били сключвани еднотипни договори с предмет "Абонаментна поддръжка на единен WEB базиран информационен портал за мониторинг на околна среда за нуждите на Община Пловдив“, на база подадени от "Инфо логика“ ООД оферти с идентично съдържание.

Подадената на 19.06.2024г. поредна оферта от "Инфо логика“ ООД относно "сервизна поддръжка на единен WEB базиран информационен портал за мониторинг на околна среда за нуждите на Община Пловдив“ е идентична с офертите от предходните години, като единствената разлика е в цената, която е увеличена повече от два пъти.

Мотиви в офертата за предложеното увеличение не са изложени, освен написаното в мейла, с който се предлага проектът на договора, а именно: "цената на офертата е актуализирана в съответствие с икономическата ситуация в страната към момента, както и факта, че цената на сервизната поддръжка на информационната система не е променяна от 2015 г. насам“.

Изложените мотиви за увеличението на цената са формални, непълни, неясни, необосновани, още повече, че в дейностите, посочени в офертата няма промяна, подобрение, усъвършенстване или посочване на каквато и да е необходимост от увеличение на разходите за техническата поддръжка.

Ръководството на Община Пловдив е наясно с тежката икономическа обстановка, която бе предизвикателство през последните години за българските граждани, фирми и организации, като с цел съдействие многократно по инициатива на Община Пловдив и Общински съвет Пловдив са предприети действия и са взети мерки за подпомагане на трудните моменти за оцеляване на местния бизнес. Но едно от основните условия за разходването на бюджетните ресурси винаги е било ясното им и мотивирано обосноваване.

Процесите по планирането, приемането и изпълнението на бюджета на Община Пловдив не са свързани с "едноличното решение“ на нито един директор на дирекция, включително и на директора на дирекция "Опазване на околната среда“. Дирекцията не е самостоятелен разпоредител с бюджет, поради което същата няма собствен "бюджет на дирекцията“, от което следва, че няма как директорът самоволно да премахне определен разход.

Информацията на г-н Георгиев, че г-жа Чопкова е "премахнала тези пари от бюджета на дирекцията“, е подвеждаща и невярна. Средствата за поддръжка на наличния софтуер, в т.ч. и поддръжката на WEB базирания информационен портал са планирани и са налични по бюджета на Общината, но разходването им следва да бъде мотивирано целесъобразно и законосъобразно. В конкретния случай, наличната оферта, която е предоставена не дава увереност, че исканата сума е обоснована.

Г-жа Чопкова заема длъжността директор дирекция "Опазване на околната среда“ в съответствие със Закона за държавния служител. С изпълнението на задълженията си, към настоящия момент, се справя безупречно., а твърденията на г-н Георгиев за качествата на служителите са неверни и целящи да уронят авторитета на работещите.

Наясно сме, че поддръжката на WEB базирания информационен портал е специфична дейност, особено когато самата фирма, която го е разработила и внедрила, го поддържа. Това естествено дава основание на разработчиците на софтуер за опити да определят едностранно размера на сумата за поддръжка. Но тези процеси следва да бъдат двустранни, а не монополно диктувани от фирмите, особено когато става дума за повече от двойно увеличение на сумите, които пловдивските данъкоплатци следва да платят.

В заключение информираме, че Община Пловдив предоставя данни и в момента в реално време за качеството на атмосферния въздух чрез официалната интернет страница на Община Пловдив. Същите пристигат чрез Националната система за информиране на населението на Република България и представляват ежечасен бюлетин за концентрациите на атмосферни замърсители и метеорологични параметри, регистрирани от съответните автоматични измервателни станции на територията на страната в т.ч. и на Община Пловдив.