Ръководството на Община Пловдив е решило да актуализира някои цени на услуги, които се предоставят на гражданите. Разбира се, актуализацията означава покачване. Промяната, която определено ни бърка по-надълбоко в джоба, обаче става някакси тихо и кротко и никой от управляващите не е излязъл да каже пред медии или в социалните мрежи (както правят всеки ден) къде точно е завишението и защо се прави.

На сайта на общината е качен проектът на документа за промяна на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив, който съгласно закона трябва да стои 1 месец за мнения и предложения на граждани. Наскоро Plovdiv24.bg първи ви съобщи за готвената промяна. 

Текстът е минал през комисиите и сега се подготвя да влезе на сесията на Общинския съвет на 1 август.

Комуникацията на Община Пловдив с гражданите обаче продължава да боксува вече няколко години. В случая промяната в цените на услугите, които предоставят някои общински предприятия, пряко касае гражданите. Те обаче не са информирани директно, че такава промяна се подготвя, а трябва сами да я търсят.

Да, документът е качен на сайта, законът е спазен, но промяната става тихомълком и болшинството от хората ще разберат за по-високите цени директно на място на касите, когато вече ще плащат конкретната услуга и няма да имат избор.

Но да се се върнем на промяната на цената на услугите. В предложението, което касае наредбата за административните такси и услуги, обосновката е свързана с допълнителните разходи, които общинските предприятия правят, по-високите цени на консумативи, инфлацията, по-големите разходи за заплати и издръжка, както и това, че цените на самите услуги не са променяни вече няколко години. Директорите на общински предприятия са получили писма от Община Пловдив за определяне на новите пазарни цени.

В настоящата статия няма как да обхванем абсолютно всички промени, които касаят услугите на общинските предприятия “Гради и паркове", “Чистота", “Траурни обреди", “Жилфонд", ОКТ и “Общинска собственост", “Дезинфекционна станция", както и многофункционална спортна зала “Колодрума" и “Младежки център". Но ще споменем някои от по-важните.

Въвежда се, например, нова такса за използване на стадионите на Пловдив за културни събития. Тук става въпрос за спортните съоръжения, общинска собственост, които се използват от ФК “Ботев" и ФК “Локомотив", тъй като на “Марица" и “Спартак" са далече от необходимото ниво за културни събития. Така за концерт организаторите ще трябва да се бръкнат с по 7200 лева за конкретния ден и с по 6000 лева, ако събитието продължава 2-3 дни. Същата такса е и за използването на многофункционална спортна зала “Колодрума".

За ползването на футболното игрище на “Младежкия център" за 8 часа, ще трябва да дадете - 250 лева, за баскетболните 170 лева, за всички игрища за цял ден 1250 лева.

Промяна на 100 % има и на билета на детската железница, който от 1 лев се увеличава на 2 лева, но и в случая продължава да е цена, достъпна за всеки.

13 услуги повишава ОП “Траурна дейност", за сметка на ОП “Дезинфекционна станция", където абсолютно всички цени ще бъдат по-високи. Най-скъпа услуга от 240 лева е за дезинфекция с топъл аерозол и дезинсекция с димка - 228 лева. 

По отношение на ОП “Градини и паркове" най-скъпа услуга ще бъде тази с багер и фадрома - по 420 лева, отсичането на единично дърво с автовишка - 440 лв. Най-скъпата услуга на “Траурни обреди" е ексхумация на гроб - 300 лева и по 180 лева изкопаване и заравяне на гроб и почистване на гробно място.

При “Чистота" най-скъпа услуга от 320 лева е предаването на битови отпадъци извън Пловдив, почистването на фасади с пясъкоструйка - 270 лева. 

По отношение на ОП “Организация и контрол на транспорта", то там цените засягат най-вече строителите, които, ако скъсат подземен кабел, ще трябва да го възстановят за сумата от 1000 лева, а за въздушен - 600 лева, за повреден стълб цената е 1600 лева.

Никой управленец не обича да казва, че ще вдига данъци, такси и услуги, никой гражданин не обича да чува, че налозите, с които го облагат, ще са още по-тежки. Това обаче е неизбежно. Неминуемо приходите за бюджета ще се увеличат, ще се възстановят донякъде разходите. Дали обаче качеството на услугите и по-добрата среда на живот ще се подобри, предстои да видим.