Община Пловдив прехвърля имот на агенция “Пътна инфраструктура" за довършване и реализиране на Околовръстното шосе на Пловдив до кръстовището за село Ягодово. Предложението на кмета Костадин Димитров ще се разгледа на сесията на общинския съвет.

Недвижимият имот е публична общинска собственост и се намира в местността “Бей Кър", като предназначението му е за местен път. Той трябва да бъде дарен безвъзмездно на АПИ.

По този начин след проектиране и реализация на пътната инфраструктура ще се свърже сега съществуващото Околовръстно с пътен възел "Скобелева майка" и съответно реално ще се извежде трафикът на автомобили от Родопската яка извън града към автомагистрала “Тракия" и обратно.

В последните три години се натрупа сериозно закъснение в подготовката на проекта, свързано с провеждането на устройствените процедури – одобряване на проектите на Подробен устройствен план – Парцеларен план за реконструкция на кръстовището за село Ягодово и за участъка от пътен възел "Скобелева майка“ до път II-86 Пловдив – Асеновград, и теренното обезпечаване на трасето.

През 2022 г. бе избран изпълнител и е сключен договор за строителството на Югоизточния обход на Пловдив. 

В плановете на АПИ е удвояване на съществуващия (югозападен) околовръстен път, разделено на три обособени позиции. Първата включва участъци от републиканските пътища III-805 и II-86 – приблизително от кръстовището при "Джъмбо“ на север до края на моста над р. Марица на юг, включително и пътен възел при Пазарджишко шосе.

Втората е участъкът от път III-805 от пътен възел "Царацово“ при Голямоконарско шосе на север до кръстовището при "Джъмбо“ на юг. Съществуващото трасе ще бъде разширено до четирилентов път с габарит 23,5 метра. Ще се изградят и локали за обслужване на прилежащите урбанизирани територии. Предвиден е паркинг с 40 места, електричество и вода, както и локална пречиствателна станция. На паркинга ще могат да спират тирове, които идват от магистрала "Тракия" в посока към областите Кърджали и Смолян. 

Реконструкцията на път III-805, който попада на територията на общините Марица и Пловдив, е на стойност 60 044 323,42 лева. За средствата се кандидатства по програма "Развитие на регионите".

Третата позиция за Околовръстното на Пловдив обхваща най-дългия участък за удвояване (14 км от път II-86 южно от гр. Пловдив) – след края на моста над р. Марица до изграденото кръгово кръстовище с Асеновградско шосе, веднага след ж. п. линията на КЦМ АД.