Община Пловдив чака решение на държавно ниво за здравния статус на бежанците от Украйна, съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив д-р Калин Калинов, директора на Дирекция "Здравеопазване“ в Пловдив. По думите му, при положение, че се очаква огромна вълна от бежанци в страната ни, е необходимо бързо решение на национално ниво и изграждане на строга статистическа система за определяне на здравния и най.вече имунизационен статус на бежанците, особено на децата, които трябва да бъдат приети в детските заведения у нас. Това е необходимо и с цел те да бъдат правилно насочвани към различните лечебни заведения, в случай на нужда. Оказването на адекватна помощ на бежанците е свързано с много пари. Здравните заведения няма да могат да поемат това на гърба си, ако държавата не реагира.

Темата пък за имунизацията на децата е "болна тема“ у нас, още преди ковита. Тя е деликатна, тъй като неимунизираните деца представляват опасност и за останалите. Разбира се тук не става въпрос за търсене на вина в украинските бежанци. Те са тръгнали внезапно, нямат подготовка, каза д-р Калинов. По думите му, ние имаме добри епидемиолози, национални консултанти, които да изградят една имунизационна система, на базата на която да приемем всяко едно дете от Украйна с издаден имунизационен псъс семеен лекар, за да бъде записано то без притеснения в детските заведения“, каза още д-р Калин Калинов.

Днес в 10.30 часа се проведе Общински кризисен щаб, на който всички тези теми бяха коментирани и ще се търси решение. Но локална политика в това отношение, според Калинов, не би могла да разреши проблеми при напиращата мигрантска вълна.

Той информира още, че в Пловдивската общинска болница "Свети Мина" вече функционира има Медицински център в помощ на бежанците от войната в Украйна. Повечето лечебни заведения в града вече предлагат безплатни прегледи за украинските граждани, избрали да останат в града.

Цветана ТОНЧЕВА