Община Пазарджик снабди Сдружение "Планинско спасяване – област Пазарджик“ с противопожарна екипировка, която да послужи за защита на доброволците в случаи на съвместно гасене на пожари с пожарната команда на града. Ето какво сподели кметът Петър Куленски, който инициира помощта за доброволците:

"Община Пазарджик през изминалите месеци беше сполетяна от серии от пожари. Тези, които бяха на първите редици в борбата със стихията и неуморно, дни наред, се бореха и продължават да се борят с всички сили за опазването на Пазарджик. Това са пожарните команди и професионалните доброволци, които работеха в синхрон в най-тежките ситуации, което видимо и даде резултат в едни от най-бързо потушените пожари за сезона. И докато пожарните команди се справиха на изключително ниво, десетките подпомагащи ги доброволци направиха това изцяло с подръчни средства и благодарение на воля и добра организация помежду си. В екстремните ситуации обаче само те не са достатъчни.

Липсата на екипировка им поставя едни смели и доблестни хора в допълнителна опасност. Поради тази причина искам да снабдим същите тези хора с нужното за тяхната безопасност. Подсигурихме критично нужна екипировка за Сдружение "Планинско спасяване – област Пазарджик“ от десетки специализирани маски и филтри, термоустойчиви боти, якета, панталони, качулки, ръкавици и филтри против обгазяване. По този начин не просто увеличаваме способността на доброволците да гасят рамо до рамо с пожарните служби, а защитаваме тези, които защитават нас, пише Община Пазарджик. 

Благодарен съм на всички, които се притекоха на помощ в най-критичните моменти през това лято. Именно когато заедно реагираме на трудни моменти, показваме на какво е способна една истинска общност от хора, които милеят за родните си места.“

Предоставената екипировка включва следните компоненти съгласно нуждите на десетките доброволци:

Цяла лицева маска с две филтърни гнезда и широк панорамен визьор - 15 бр.

Филтър с байонетно захващане срещу органични газове и пари - 30 бр.

Norwich боти от естествена кожа с метално бомбе и пластина, термоустойчива подметка – 26 чифта

Огнеупорни ръкавици с кевларени конци - 20 бр.

Професионални онеустойчиви качулки - 20 бр.

Работни огнеустойчиви якета - 23 бр.

Огнеустойчиви пантталони - 23 бр.

Работни боти от набук, термоустойчиви до 300°C – 6 чифта