Община Кюстендил организира публично обсъждане на намерение за поемане на общински дългосрочен заем, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Публичното обсъждане е насрочено за 14 април от 12.00 часа в заседателната зала на Общината. То може да бъде проследено и посредством платформа за видеоконферентна връзка, отговаряща на изискванията за мрежова информационна сигурност.

Със средствата от заема се предвижда да се финансират публични задължения – главници и лихви общо на стойност 8 500 000, които след разплащането им ще се използват за доизграждане на цялостна система за разделно събиране на отпадъци, за закупуване на сметосъбираща и сметоизвозваща техника, за доставка на специализирани съдове за разделно събиране на отпадъци, за изграждане на нови системи, съоръжения и техника за третиране на битови и строителни отпадъци, рекултивация на депа и други.

Максимално допустимият размер на лихвения процент е 2,5%. Срокът за изплащане на дългосрочния заем се предвижда да бъде 10 години. Заемът ще бъде обезпечен с бъдещи собствени приходи на община Кюстендил, като ще се погасява от собствените приходи на общината.

Венцеслав ИЛЧЕВ