Община Кюстендил няма да спира уличното осветление. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. "Ако се задържи тенденцията от януарските сметки, няма да се налага изключване на осветлението. Благодаря, че бяха чути нашите мотиви от страна на правителството“, каза Петър Паунов. Кметът на общината посочи, че сметката за улично осветление за месец януари 2021 година е била 41 694 лева, а в момента сметката е 94 000 лева. 424 лева без ДДС е средната фактурирана цена. В тази връзка има и компенсации, които са в размер на 63 370 лева. Реално Община Кюстендил ще плати за улично осветление приблизително 31 000 лева, а през месец декември 2021 година са платени над 100 000 лева.

По отношение на общинската администрация, в която се включват всички общински звена, сметката за електроенергия е 55 000 лева, а единичната цена за фактуриране е 472 лева без ДДС. 13 600 лева е направената компенсация от страна на държавата. Сметката възлиза на 41 000 лева. "При това положение няма да мислим за режим на този етап“, каза Петър Паунов.

По отношение на сметките за природен газ беше посочено, че за месец януари 2021 година сметката е била 7 596 лева, а за същия месец, но за 2022 година сметката е 22 637 лева. Компенсацията е 1 808 лева. "При тези сметки, напрягайки максимално резервите, ще се постараем да не се стига до ограничаване на осветлението в общинския център и в малките населени места“, каза Петър Паунов. Той допълни, че а 12 общински сгради, които имат плоски покриви, вече са включени в експертно обследване, за да се търси възможност да се изградят фотоволтаични инсталации. "Радваме се, че държавата ще пристъпи към централизирани търгове за ток, защото на нашата обявена процедура не се появи кандидат, който да продава ток“, каза Петър Паунов. Кметът на Кюстендил допълни, че ключово в този момент са саниране, фотоволтаици и енергоспестяващо осветление.

Венцеслав ИЛЧЕВ