Община Кюстендил набира предложения за членове на съвета на децата, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и от 2003 година работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Той включва представители на младите хора от всяка административна област и деца от уязвими групи.

Желаещите да кандидатстват трябва да бъдат на възраст от 13 до 16 години. Кандидатстването става в следните направления: Членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.; Представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса; Представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца; Индивидуални кандидатури.

Необходими документи за кандидатстване са формуляр за кандидатстване, мотивационно писмо, протокол или друг документ, доказващ решение за номинацията. Кандидатури се приемат до 24 май 2022 година в деловодството на Община Кюстендил или по пощата.

Венцеслав ИЛЧЕВ