Делегация на Конгреса на местните и регионалните власти на посещение в През май 2023 г. държавните и правителствени ръководители на страните от Съвета на Европа приеха Декларацията от Рейкявик, сред чиито цели са и подобряване на изпълнението на съдебните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от всички нива на управление. Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа (Конгресът) допринася за изпълнението на решенията на Съда на местно ниво чрез провеждане на открит и конструктивен политически диалог със съответните власти.

 

На 25 юни в страната ни бе делегация на Конгреса, водена от постоянния докладчик по правата на човека на организацията Гудрун Мозлер-Торнстром. Тя бе придружена от представители на Секретариата на Конгреса и експерти. Община Казанлък взе участие в кръглата маса, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

 

Това бе първото посещение за провеждане на политически диалог по темата в страна членка на Съвета на Европа. Срещата бе фокусира върху мерките и политиките, които биха могли да бъдат приети на местно ниво в изпълнение на решенията на ЕСПЧ, по-специално по отношение на групата от дела Йорданова и други срещу България, които се отнасят до прилагането на принципа на пропорционалност на заповеди за изземване на общински имоти или заповеди за премахване на незаконни постройки, когато засегнатите лица се лишават от единствено жилище.

 

Очакванията са да се разработи пътна карта за изпълнението на препоръките на ЕСПЧ, като се ползват добрите примери и практики, идентифицирани в общините, които да служат и като модел сред други държави от Съвета на Европа.

 

От Конгреса бе поставен въпросът за възможността за изпълнение на препоръките на ЕСПЧ на местно ниво без изчакване на националната уредба, което по свои начин да окаже натиск върху националното ниво и да подкрепи задълбочаването на процесите по децентрализация. Предложено бе да се изготви типов модел на наредба, регулираща в детайли процесите по преценка на пропорционалността, което не бе възприето от участниците еднозначно. В изказванията си всички посочиха, че казусите във всяка община са толкова различни, че се обезсмисля изготвянето на образец, който да се адаптира в последствие. Всички участници изказаха мнение, че се предприемат редица мерки в тази сфера, но биха предпочели да изчакат приемането на националната рамка, с оглед прилагането на унифицирани срокове, критерии и изисквания.

 

В рамките на втората част от дискусията бяха разгледани редица практически примери от общините. Участниците посочиха важността на координацията с множество партньори, включително с НПО сектора и доброволчески мрежи, за идентифициране и намиране на решения на проблемите на хората в нужда, както и сътрудничеството с местни лидери, чрез които да се комуникира с хората в отделните общности. В редица общини функционират обществени съвети и специфични общински комисии, занимаващи се с тези въпроси, които подготвят и съответната подзаконова нормативна база.