Министерският съвет удоволетвори искането на Община Казанлък за предоставяне безвъзмездно за управление три от могилните светилища за още 10 години, съобщиха за "Фокус" от местната администрация. Предмет на решението е имот, намиращ се в гр. Шипка, община Казанлък, представляващ застроен поземлен имот с площ 46 641 кв. м, заедно с находящите се в него недвижими културни ценности – тракийските могилни светилища "Шушманец", "Хелвеция" и "Грифоните", и построената сграда с площ 100 кв. м.

Дейностите, свързани с опазване на културните ценности и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей-Казанлък.

И трите светилища– "Шушманец", "Грифоните" и "Хелвеция" са част от Казанлъшката долина, съхраняваща артефакти от тракийската цивилизация, наречена от археолога Георги Китов "Долината на тракийските царе“.

"През изминалия десетгодишен период на безвъзмездно управление. Община Казанлък е демонстрирала и доказала експертизата си при ефективния маркетинг на културно-историческите обекти и особено внимателно отношение с цел тяхното опазване и съхраняване", това е изложено в мотивите на Община Казанлък в искането до Министерския съвет за удължаването на срока за управление на тракийските могилни светилища.

През 2005 г. Общината започна да изпълнява Програма за социализация на тракийските гробници и консервация на археологическите находки, чиято крайна цел е пълноценно представяне на цивилизацията на древните траки.