Община Казанлък ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за основен ремонт и мерки за енергийна ефективност на ПХГ "Кирил и Методий", предаде репортер на "Фокус". Предложението на кмета на Пбщина Казанлък Галина Стоянова за подаване на проектно предложение към Националния доверителен фонд по програма "Енергийна ефективност на общински училища и детски градини“ към Инвестиционната програма за климата беше прието с 31 гласа "за“ на днешната редовна сесия на Общинския съвет в зала "Инфра“. 

След направен анализ относно енергийната ефективност на сградите на общинските училища и детски градини на територията на община Казанлък е започнала подготовка на проектно предложение за основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в сградата на ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий“, се посочва в доклада на кмета до Общинския съвет. 

За постигане на нормативно определените енергийни характеристики на сградата е необходимо да бъде изпълнен пакет от енергоспестяващи мерки, като общата инвестиция за него е почти 660 хиляди лева лева със срок на откупуване 10 години и половина. 

Сградата на ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий“ е архитектурен паметник на културата от категория "местно значение“, напомня Галина Стоянова. За опазване на сградата и за устойчивост на енергоспестяващи мерки е необходимо да бъдат изпълнени и други, съпътстващи строително-монтажни работи, включително основен ремонт на покрив и подова настилка, изграждане на заземителна и мълниезащитна инсталации, ремонт на осветителна електроинсталация, отвеждане на дъждовни отпадни води, възстановяване и боядисвате на мазилки и други. Общата стойност на съпътстващите строителни дейности е малко над 425 хиляди лева. За упоменатите строителни работи е наличен инвестиционен проект, който е съгласуван от Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Общата стойност на енергоспестяващите и съпътстващите строителни дейности е в размер на 1 083 129,96 лева.

"Забавянето в процедурата по кандидатстване поставя в риск възможността за извършване на основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в сградата на ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий“, което би довело до значителни и трудно поправими вреди за Община Казанлък, поради което считам, че е целесъобразно да се допусне предварително", бе посочила в доклада си Галина Стоянова.