Община Казанлък проведе за пета поредна година инициативата "Златни сватби“, която се организира по идея на кмета Галина Стоянова, предаде кореспондент на Радио "Фокус“. Включиха се близо 50 брачни двойки с 50-годишен семеен опит. Те казаха своето "златно Да“ пред кмета на Казанлък по време на специална церемония. Галина Стоянова приветства с "Добре дошли“ присъстващите "златни двойки“ от общината за 2021 година. Тя се обърна към съпрузите с кратка притча и прикани всеки да сподели своя опит в съвместния брачен живот.

За първа година към инициативата на кмета бяха включени и двойки, които не са се оженили в Казанлък, но са жители на общината.

В продължение на пет години вече Община Казанлък издирва и събира в навечерието на Коледа двойки, които през текущата година празнуват 50 години съвместен живот и са сключили граждански брак на територията на Казанлък преди половин век.

По време на церемонията по подновяване на брачните клетви "златните двойки“ подновяват традиционните сватбени ритуали: вричат се един на друг, отпиват от брачното шампанско, подслаждат виното с брачна целувка, разчупват сватбена погача, изпълняват първи брачен танц и задължителното сватбено хоро. Всички получават удостоверение за своята "Златна сватба“ лично от кмета Стоянова, в качеството й на длъжностно лице по бракосъчетания.

Славяна ГАЙДАРОВА