Община Казанлък спечели финансиране за изпълнението на трети етап на реконструкция на старото училище в село Розово, каза за Радио "Фокус“ заместник-кметът Лилия Цонкова. Тя подчерта, че след реконструкцията и обзавеждане на обекта, той ще работи като Национална детска академия за таланти. Средствата са осигурени по Проект "Красива България“, като в рамките на този етап ще бъдат извършени допълнителни строително-монтажни дейности по сградата, с обща стойност на проектното предложение в размер на 265 хил. 900 лв. От тях по Проект "Красива България“ са 79 хил.770 лв. и 186 хил. 130 лв. е финансирането от Общината.

В рамките на този трети етап предстои да бъде изградена аварийна стълба, в съответствие с изискванията за пожарна безопасност. Ще бъдат направени тоалетна за инвалиди, нова тоалетна за персонала и миялно-разливно помещение. Ще бъде обновена вътрешната мазилка на сутерена и ще бъде поставена подова настилка, която към момента липсва.

Цонкова подчерта, че амбицията на кмета Галина Стоянова и нейния екип е старата училищна сграда да бъде изцяло обновена и преустроена в Детски център за развитие на таланти, който да привлича даровити деца в областта на науката, изкуството и спорта от цялата страна.

Част от проектите, свързани с реконструкцията на бившето училище, са и изграждане на спален корпус, амфитеатър, тенис корт и мини футболно игрище, за да се превърне пространството в мултифункционално, с различни възможности за развитие на детските уникални наклонности.

Първи етап от проект "Преустройство и реконструкция на бившето Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий“ с. Розово в Детска академия за таланти“, финансиран от Проект "Красива България“ бе реализиран през 2020 г., когато бяха приложени частични мерки за енергийна ефективност, бе извършена подмяна на дограмата, изграден бе нов покрив с топлоизолация и мълниезащита, по фасадата на цялата сграда бе положена минерална мазилка.

Като втори етап през 2021 г. бе извършено вътрешно обновяване на сградата, с подмяна на осветление и силови инсталации и ВиК работи.

Славяна ГАЙДАРОВА