Академия за таланти е най-новата академия в страната, която ще отвори врати през учебната 2024/2025 г. в казанлъшкото село Розово, предаде репортер на "Фокус". Академията е за извънучилищни дейности и пълноценно личностно и социално развитие на деца и младежи от общината и от цялата страна с изявен интерес в областите на науката, изкуствата и спорта.

Образователната институция ще е съвременно средище на активни млади хора, които искат да се посветят на своите интереси   и таланти в една по-свободна за експериментиране и същевременно предизвикваща техните възможности среда. Среда, в която са мотивирани да правят не това, което трябва, а това, което искат, водени от вродената си любознателност, желание да се учат и усъвършенстват. Готови са да полагат усилия и да се трудят, за да постигат целите си. Да бъдат вдъхновение и да се вдъхновяват от други деца, младежи и учители, които споделят техните интереси - в общност, която стимулира интелектуалното израстване, подкрепя разгръщането на таланта и цялостното развитие на личността.

С оглед на всичко това в Академията ще се осъществяват дейности, които предоставят задълбочено профилиране в сфери от науката, изкуствата и спорта, обобщени и разпределени по следния начин: Астрономия и роботика, Екология и здраве, Изкуства - музика и театър, Спорт, Библиотека, Многофункционална зала за провеждане на събития, изложби обучения и др.

За да получи новата Академия за Таланти своя идентификация, Община Казанлък обявява конкурс за изработване на идеен проект. Няма ограничения за възраст и образование на участниците. Всеки потенциален участник, който има идея, може да я визуализира и изпрати като предложение. Очаква се от кандидатите да създадат идеен проект в подходящ и удобен за тях формат, което включва интериорен дизайн, разположение на кабинети, оборудване, обзавеждане, както и подробна информация с чертежи на Академията. 

Ето няколко идеи за формати: анимация - как се разхождаш в Академия за Таланти; колаж; графично задание като чертеж на Етаж 1, Етаж 2, сутерен на конкретните стаи и тяхната функция (стая за Астрономия, стая за Екология и Здраве, стая за Изкуства, Библиотека и т.н.); текстово задание за конкретното обзавеждане и оборудване на всяка стая.

Предложеният проект може да бъде за цялата Академия или за определен кабинет. Разработките трябва да се изпратят на адрес info@talentacedemy.bg , с копие до: vkoeva1@gmail.com и lachezar.n.nikolov@gmail.com , в срок до 17:00 часа на 13 декември 2023 година. 

Получените предложения ще бъдат оценявани от жури, съставено от представители на Община Казанлък, представители на някои от най-големите ИТ компании в България, представители на художествените институции, архитекти, както и членовете на Обществения съвет към Академия за Таланти. Журито ще излъчи трите най-добри проекта, сред които ще се определи победителят, т.е. кандидатът, събрал най-много гласове. Победителят ще бъде обявен на 19 декември 2023 на сайта на Община Казанлък.

Наградата за победителя, избран чрез гласуване, ще бъде лаптоп или монитор за графичен дизайн. Останалите двама участници, чиито предложения са номинирани от журито и са получили най-много гласове, също ще получат награди.