Община Горна Оряховица приоритизира проблемите си и пренасочи средства към подмяната на водопровода в село Драганово. Парите идват от замяната на обект от одобрената с тазгодишния държавен бюджет Инвестиционна програма. Със замяната в инвестиционния план попада първият и най-важен етап от големия проект за рехабилитация на водопроводната мрежа в Драганово. От списъка се заличава планираният основен ремонт на път в Източна промишлена зона на Горна Оряховица – в участъка от ул. "Св. Княз Борис I“ по бул. "Македония“. За тази отсечка ще се търси друго финансиране. Това стана ясно на среща по темата, инициирана от кмета на Горна Оряховица Николай Рашков.

Целта е в най-кратки срокове да се осигурят средства, за да започне рехабилитацията на амортизираната водопроводна мрежа на Драганово. Заради огромните загуби на вода хората там са подложени на безводие от десетилетия.

Водният проект за Драганово е за 17 379 095, 72 лева, като е разделен на два етапа. Първият етап е на стойност 9 051 179, 48 лв., а втория етап възлиза на 8 327 916, 23 лв.

Преди дни от МРРБ излязоха с информация, че общинските Инвестиционни програми са най-бързият възможен източник на средства за ВиК инфраструктура.

Включеният първи етап на водния проект за предлага неговото разделяне на други два подетапа. Първият подетап предвижда подмяна на напорния водопровод, с който се пълнят резервоарите и подмяна на главния водопровод, през който от съдовете се подава вода към мрежата в селото. Освен че са ключови за водоснабдяването на домакинствата, това са двата водопровода, които минават под третокласния Републикански път, планиран от АПИ за ремонт. Общинското ръководство може да разчита на 2 801 900 лв., колкото са одобрените в ЗДБ пари за ремонта на бул. "Македония“, от който Общината се отказва засега Междувременно, от ВиК се ангажираха, до края на септември да изградят нова байпасна връзка от магистралния водопровод в землището на Драганово към захранващия селището водопровод. Това осезаемо ще повиши дебита на водоподаване, според експертите. Вторият подетап на водния проект е за 6 339 791 лв. Той включва главните клонове втори, трети и четвърти, както и разпределителните клонове в селото – от първи до тридесети.

Сега внесените от Община Горна Оряховица промени трябва да получат одобрението на Министерски съвет и на Народното събрание. Следва подписване на споразумение между Общината и МРРБ, като от министерството вече заявиха готовност приоритетно да подкрепят разрешаването на проблема в Драганово.