Централният пазар в Габрово отново е общински. След 14 години трудности и съдебни спорове с дружество "Пазари“, Общината вече е с развързани ръце за дългоочаквани промени, които да осигурят на града нов пазар в централната му част на мястото, което габровци познават.

Финалното разплитане на казуса с Централния пазар в Габрово е факт след предложението на кмета Таня Христова към Общинския съвет от март тази година. Тогава местният парламент подкрепи нейното предложение, с което собствеността на дружеството в рамките на терена за пазар в центъра на града може да стане общинска.

Четири месеца по-късно финансовите взаимоотношение между Община Габрово и "Пазари“ АД са уредени. За целта беше извършено прихващане на дължимите от дружеството обезщетения за ползване на общински терени и с тях беше придобита част от неговата собственост, а останалата - беше купена.

При сделката Община Габрово придоби поземлен имот с площ от 417 кв. м, заедно със сграда върху него, три павилиона, слънцезащитното съоръжение и металните търговски щандове.

"Габровци заслужават да се радват и гордеят със съвременен и функционално удобен градски пазар, който по подобаващ начин се вписа в архитектурната среда, духа и характера на централната градска зона. След години на недалновидни решения и действия трябва да положим системни усилия, за да си върнем доверието и подкрепата на търговци и граждани. Община Габрово насочва енергия и ресурси за трансформация на тази ключова част от Габрово с цел превръщането на централния габровски пазар в оживен център за търговия и любимо място за социални контакти и преживявания. През последните няколко години успяхме да предприемем няколко важни стъпки в тази посока, като през 2024 г. успяхме да си върнем всички права върху тази дейност, както и да придобием нов имот и по този начин да увеличим потенциалната търговска площ за пазарна дейност. През есента предстои да обявим процедура за изготвяне на архитектурен проект, след което ще търсим финансов ресурс за изпълнение“,  каза кметът на Габрово Таня Христова по повод финализирането на сделката.

Община Габрово вече предприе стъпки за създаване на изцяло нов Централен градски пазар:

- През 2018 г. там бяха премахнати метални конструкции и търговски маси в лошо състояние;

- Процедирано и одобрено бе частично изменение по плана на град Габрово, заедно с идейна концепция за обемно-пространствено решение за пазар;

- С решения на Общинския съвет, през 2020 г. бяха придобити два имота, две години по-късно бе отчужден имот и изграден паркинг, обслужващ пазара;

- През 2023 г. бе придобит имот, който да разшири параметрите на ул. "Еким Цанков“.;

- Община Габрово инициира проучване на нагласите и очакванията на жителите на общината чрез анкета за бъдещето на Централния кооперативен пазар.