Община Дупница става част от новосформиращо се Сдружение на общинските приюти за безстопанствени животи. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Община Дупница. Седалището на сдружението е в град Пловдив. Инициативата е породена от необходимостта от обмен на професионален опит и добри практики в областта на защита на безстопанствените животни и овладяване на тяхната популация на всички нива, чрез редуциране на броя на безстопанствените кучета и установяване на стабилен контрол върху тяхната популация на територията на страната.

Реализирането на идеята за създаване на сдружение по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел ще предостави възможност да се унифицират и приложат утвърдени добри практики в тази област, приобщаване на по-широк кръг лица за участие при изпълнение на дейностите, чрез увеличаване на информираността и активността на гражданите и подобряване нагласите на обществеността относно хуманното отношение към животните.

Създаването на сдружението в обществена полза ще допринесе и за повишаване професионалния опит и капацитет на структурите, отговарящи за прилагане на дейностите, свързани с овладяване популацията на безстопанствените животни, чрез участие в организирани практически обучения и взаимодействие със сродни международни организации.

Венцеслав ИЛЧЕВ