Община Дупница ще подобри материалната база в домашния социален патронаж и диетичното столово хранене. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Общинския съвет в града. Вече е взето решение, чрез което се осигурява и собствен принос, с който ще се реализира проектът. Проектът е пред фонд "Социална закрила“. Целта е обновяване или създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура, оптимизиране на условията на труд, осигуряване на съвременно и енергоспестяващо оборудване на Домашен социален патронаж и обществените трапезарии, утвърдили се като една от най-важните публични функции в условията на кризисната ситуация, пред която е изправено цялото общество. Двете дейности са оценени като изключително ефективни, помагайки на възрастните хора да се справят със създалата се ситуация, адаптирайки се към възникналите нови условия във връзка с последиците от разпространението на COVID-19.

Проектът предвижда ремонтни дейности за помещенията, ползвани за предоставяне на социалната услуга. То се подготвя в отговор на нуждата от подобряване на материалната база и наличната социална инфраструктура с цел тя да отговори на санитарно-хигиенните изисквания, тъй като в помещенията, в които се приготвя храната, не е извършван ремонт повече от 10 години. Също така създаването на по-благоприятни условия за труд на персонала, се очаква да рефлектира и върху качеството на предоставяната услуга за големия брой хора, обгрижвани от Домашен социален патронаж и Диетично столово хранене - Дупница.

Общинският съвет е дал съгласие за осигуряване на собствен принос от страна на Община Дупница в размер на 6 963 лева или 12,23 % от общата стойност на проекта.

Венцеслав ИЛЧЕВ