Община Чепеларе обяви Национален конкурс за детска рисунка за деца и ученици със специални образователни потребности и техните приятели - “Магията на Родопа планина“.

Община Чепеларе предоставя възможност за изява, приобщаване и сътрудничество между всички деца от цяла България, чрез провеждането конкурса. Той е насочен към деца от детски градини и ученици  от 1 до 12 клас от училища, ЦПЛР, ЦСОП и школи по изкуствата.

Конкурсът има за цел чрез средствата на изобразителното изкуство да поощри децата със специални образователни потребности и техните приятели да изразят отношението си към красотата и обаянието на мистичната Родопа планина.

В конкурса могат да вземат участие деца и ученици от трите образователни етапа, разпределени в 5 групи, както следва:

- І-ва възрастова група – детска градина и 1  клас;

- ІІ-ва възрастова група – 2 – 4 клас;

- ІІІ-та възрастова група – 5 – 7 клас;

- IV-та възрастова група – 8 – 12 клас;

- V-та група – групова работа, съвместен проект между две или повече деца/ученици;

Ще се приемат рисунки, изпълнени в различни живописни и графични техники и материали на картон в размер от А4 до 35/50 см.

Сюжетите на художествените творби да бъдат съобразени с темата на конкурса "Магията на Родопа планина“.

Всеки участник/група има право да се представи с една творба. На гърба на всяка рисунка трябва четливо да е написана или напечатана следната информация: трите имена на автора; клас; училище, школа или извънучилищна институция, в т. число и град; преподавател; имейл и телефон за връзка;

Рисунките трябва да се изпратят до 01.11. 2024г. на следния адрес:

гр. Чепеларе, обл. Смолян, п.к. 4850, ул. “Беломорска" 44б,

За Национален конкурс "Магията на Родопа планина“.

Всеки участник ще получи грамота за участие, която ще бъде изпратена на имейла за контакти след приключването на конкурса. Най-добрите три творби от всяка група ще бъдат отличени съответно с първа, втора и трета награда. Класираните рисунки ще бъдат използвани за изготвяне на календар за 2025г. на Община Чепеларе. Класираните участници ще получат такъв календар.

За оценка на творбите, Община Чепеларе ще назначи комисия с участие и на преподаватели по изобразително изкуство и ресурсни учители от училищата в общината.

Критериите за оценка на детските творби са творчество, оригиналност, автентичност.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до 15.12.2024г. на уебсайта на Община Чепеларе http://chepelare.org/, Фейсбук страницата на Община Чепеларе, както и всички участници ще бъдат уведомени по имейл.

Всички творби ще бъдат представени на специална изложба в Залата на Община Чепеларе и във Фейсбук страницата на общината.