На 15 декември в София се проведе церемония по връчване на годишните награди за експертно развитие и въвеждане на добри практики за централната и местната администрация в България. Община Бургас получи отличия за учеща администрация и утвърждаване на модели за равностоен и пълноценен достъп на хора с трайни увреждания до всички административни услуги, които една модерна структура от ниво местно самоуправление предоставя.

Конкурсът за добри практики в публичната администрация е традиционен и се организира от Институт по публична администрация. Той дава възможност на субекти от всички нива да представят тези свои модели на работни процеси, които самите организации считат за най- успешни. Оценяването се извършва от независима външна комисия, съставена от университетски преподаватели, консултанти и практици. Те са натоварени с тежката задача да изберат най- добрите сред добрите на база предварително зададени критерии измерители. И за поредна година общинската ни администрация е първенец.

Община Бургас води и при прилагането на общата рамка за самооценка (CAF), който намира все по- голяма популярност и при българските институции. Тук наградата се присъжда за т. нар. "учеща администрация".

Разбира се основната и най- важна цел на това начинание не е класирането, а възможността за споделяне с другите и шанса да се учим едни от други с ясната задача да предоставяме все по- достъпни и качествени услуги на нашите жители и гости. Институтът по публична администрация е създал и поддържа база данни за всички конкурсни предложения, като след всяко издание, тя набъбва все повече и повече.

Възползвайки се от предимствата на новите технологии, послание към организаторите и участниците отправи кмета на Община Бургас. Тази възможност, освен спестяване на ценно време, намалява въглеродния отпечатък, като предотвратява разходването на големи количества енергия и отделянето на вредни емисии.