Жители на малките населени места на територията на общината, които не са обхванати от общинската транспортна схема ще могат да заявяват чрез кметовете и кметските наместници ползването на зелен транспорт при поискване.

Взимайки пример от големите и развити общини в Европа, община Благоевград работи в посока въвеждането на услугата. Тя е възможна след успешното приключване на проект "Интегриран градски транспорт", чрез който община Благоевград придоби шест нови електробуса.

С нея ще се подобри свързаността на съставните села с административния център, като хората ще имат удобен и достъпен транспорт.

Услугата ще бъде безплатна и по този начин ще се даде възможност на хората от селата за посещение на лечебни заведения, време за пазар, плащане на битови сметки, уреждане на административни въпроси и др.

За първи път тя беше предоставена преди дни, когато живеещи в с. Дъбрава организирано имаха възможност да посетят новооткрития пазар и да закупят стоки от първа необходимост, както и да използват времето за разходка и срещи в центъра на Благоевград.