Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, откри публичното обсъждане, на което докладва годишния отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз и състоянието на общинския дълг за 2022 година, предаде "Фокус".

Събитието се проведе в зала "22-ри Септември“ на община Благоевград, като обсъждането премина в три етапа.

В доклада си председателят на местния парламент информира, че на основание чл. 140, ал. 4 от Закона за публичните финанси и в изпълнение на чл. 50 ал. 3 и 4 от Наредбата за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Благоевград, открива публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на Община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз и състоянието на общинския дълг за 2022 година.

Поканата за провеждане на обсъждането бе публикувана на 26 август в регионален ежедневник, на електронните страници на общината и общински съвет, както и в местни електронни медии. Материалите за публичното обсъждане бяха публикувани на интернет страницата на Община Благоевград www.blgmun.com заедно с поканата.

Представен бе годишният отчет за изпълнение на бюджета, след което допълнителна отчетна информация по Закона за публичните финанси и отправяне на въпроси и отговори във връзка с годишния отчет на община Благоевград за 2022 година.

Бюджетът за 2022 година беше съставен, приет и изпълняван в доста несигурна среда: неприет до края на предходната година държавен бюджет; продължаваща епидемия; криза, породена от ръста на цените на енергоносителите и материалите; война, застрашаваща сигурността на Европа.

В бюджета на община Благоевград бяха предвидени както необходимите разходи за текущата година /включително вече извършените към датата на приемане на бюджета/, така и средства за минимизиране на рисковете от социално-икономическите условия и средства за продължаване реализацията на мерки от предходната година.

Общината изпълни бюджета за 2022 година, с едно единствено и минимално отклонение (0,6%) на финансовия показател за налични към края на годината просрочени задължения за разходи.

 Годишния отчет за изпълнението на бюджета е внесен за разглеждане от Общински съвет на основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от Закон за местното самоуправление и местната администрация, чл. 140 от Закона за публичните финанси, чл. 49 и чл. 52 от Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на община Благоевград и чл. 9, ал. 1 от Закона за общинския дълг. Представен е по показателите, по които е приет, като неразделна част от него е годишния отчет за състоянието на общинския дълг и одитен доклад за извършен финансов одит от Сметна палата.

Сметна палата изразява мнение, че приложеният консолидиран годишен финансов отчет дава вярна и честна представа за консолидираното финансово състояние на община Благоевград към 31 декември 2022 година и за нейните консолидирани финансови резултати от дейността и консолидираните й парични потоци за годината, завършваща на тази дата, в съответствие с приложимата обща рамка за финансово отчитане в публичния сектор, която се състои от стандартите, указанията и сметкоплана по чл. 164 ал. 1 и 3 от Закона за публичните финанси.

Директорът на дирекция "Финанси “, Борис Механджийски, представи отчета за 2022 година на Община Благоевград по основни показатели.

В отчета се посочва, че Собствените приходи, отнесени към общите постъпления, показват дял на местните постъпления 23.3% при средно за страната 29%, т.е. този показател е с 5.7% по-нисък от средното за страната, което за поредна година подкрепя твърдението, че община Благоевград поддържа прекалено ниски нива на данъците и таксите, които отдавна не отговарят, както на разходите, които трябва да се финансират с тях, така и на доходите на населението.

Размерът на дълга като съотношение с планираните приходи и изравнителна субсидия е 34,64% при 39,81% средно за страната за 2022 година. Този показател за общината е намалял спрямо 2021 година с 1,66%, а за страната – с 3,34%.

Общината приключи 2022 година с просрочени задължения в размер на 5,6%, което е с 1 % по-малко от края на 2021 година. На национално равнище за страната показателят спада до 2,55 % в края на 2022 г. (при 3,67 % през 2021 г.). 

Делът на задълженията за разходи по бюджета от средногодишните разходи за последните четири години е 5,1%, което е с 0,3% , повече от 2021 година. За страната този показател е средно 4,8%, а в края на 2021 година бе в размер на 5,2%. 

Максималния размер на тези задължения в края на годината, съгласно Закона за публичните финанси, не може да надвишава 15%.

Показателят за събираемост на Данък върху недвижимите имоти за 2022 година е 86,2%, при 81,3% в края на 2021, което е с близо 5% повече , а спрямо 2020 година – приблизително с 14%. 

За 2022 година общината има с 8,6% по-добра събираемост от средната на национално равнище. 

Показателят за събираемост на Данък върху превозните средства за 2022 година е в размер на 68,4%, което е с 0,7% по-добра събираемост от предходната година, но с 3,1% по- малко от средното за страната. 

Осреднената събираемост от двата данъка на Община Благоевград е с 2,7% повече от тази за страната.

От доклада за годишния отчет за изпълнение на бюджета става ясно, че общият размер на приходите по отчет за 2022 година е в размер на 110 754 619 лева, при планирани за миналата година – 127 080 986 лева, т.е. изпълнени са малко над 87%.По вид финансиране приходите са изпълнени, както следва: държавни – 77 372 160 лева и местни 33 382 459 лева.

Собствените приходи/данъчни и неданъчни/ са в размер на приблизително 25,8 млн. лева /27 млн. за 2021 година/, от които 49,4% са данъчни постъпления, а останалите представляват приходи от собственост, такси, концесии, глоби и санкции, постъпления от продажба на ДМА и дарения.

Общият размер на приходите от местни данъци към 31.12.2022 г. е 12 742 хил. лева. Планираните постъпления са изпълнени на 78% на обща база.

В структурата на неданъчните приходи са включени постъпления от такси, доходи от собственост, от продажби, от наеми, лихви, дивиденти и др. Неданъчните приходи формират над 50% от собствените приходи на общината. 

Най-значимият източник на собствени неданъчни приходи са общинските такси, които формират около 56% от общия размер на неданъчните постъпления.

През 2022 година общият размер на разходите по консолидирания отчет е 110,8 млн. лева, в това число 77,3 млн. лева за делегирани държавни дейности, 32 млн. лева за местните дейности и приблизително 1,3 млн. лева за дофинансиране на държавните дейности.

Към 01.01.2022 година община Благоевград има поет /усвоен/ дълг в размер на 10,2 млн. лева. През годината са усвоени още 1,8 млн. лева. Извършените разходи за главница и лихви са 2,4 млн. лева, в това число погашенията по главница са в размер на 2,2 млн. лева. Остатъчния размер на дълга към 31.12.2022 г. е в размер на 9,9 млн. лева.

Инж. Мария Колибарска, главен експерт "Инвестиционен контрол "Пътна мрежа и сигнализация" представи информация, относно изпълнението на капиталовите разходи на Община Благоевград, които към 31.12.2022 година са в размер на 14 261 246 лева или 57% от годишната задача, която е в размер на 25 084 489 лева.

На провелото се публично обсъждане присъстваха: Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, Силвия Домозетска- директор "Култура, спорт и туризъм" в общината, Борис Механджийски, директор на дирекция "Финанси “, Стояна Иванова- началник-отдел "Финанси и бюджет“, Мария Грозданова - директор на дирекция "Европейски проекти и програми“, инж. Мария Колибарска, главен експерт "Инвестиционен контрол "Пътна мрежа и сигнализация" община Благоевград.

 С цел информацията да бъде в достъпен за гражданите формат и вид, докладващите представиха отчета на Общината за 2022 година под формата на презентация.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков прикани присъстващите да зададат своите въпроси по темата и информира, че подробен касов отчет за изпълнението на бюджета, инвестиционната програма и сметките за средства от ЕС към 31.12.2022 година, както и друга отчетна информация, са публикувани на електронната страница на общината: http://www.blgmun.com, секция "Икономика“. Поради изчерпване на дневния ред, г-н Тасков закри общественото обсъждане.