Община Белоградчик е с нов кмет и заместник кметове от вчера, когато избраните кмет и общински съветника положиха клетва и влязоха в длъжност. Новите заместник кметове на община Белоградчик са Лозина Николова и Ангел Боянов, каза за "Фокус“ кметът Боян Минков.

Влизайки в сградата на общинската администрация новият кмет Боян Минков е бил изненадан. Дванадесет общински служители са напуснали между двата тура. Четирима от тях са работещи в счетоводството на общината, други двама – са работили в отдела, който е отговарял за изпълняваните европроекти в последните години в общината. Той каза още, че  е намерил "кабинета на счетоводството заключен и дейността на общината реално е блокирана“. Кметът допълни, че "една част от служителите в общината са приели предложението на стария кмет Борис Николов да получат по четири брутни заплати и да напуснат работа“, което и те са сторили. Кодексът на труда, чл.331, допълни Минков, допуска подобно нещо по предложение на кмета. Сега общинският бюджет ще се натовари с нови задължения в размер на десетки хиляди лева, които трябва да се изплатят на напусналите служители - по четири работни заплати на всеки.

Дейността е блокирана в общината и по причина, че напускайки между двата тура, работещите в счетоводството са изтрили цялата счетоводна информация от компютрите, каза още Боян Минков. Той допълни, че от "четири месеца общината е и без заместник кмет по финансите, който е на този пост близо 12 години. Изненадващо той напуска общината, явява се на събеседване  в Българска телеграфна  агенция  и става от финансист- журналист, кореспондент на агенцията за Видинска област".

Боян Минков каза още, че два дни преди полагането на клетвата "бившия кмет, заместника му и още няколко служители са изнасяли чували, чанти и кашони с неизвестно съдържание , товарейки ги в автомобили и откарвайки ги незнайно къде".

Минков допълни, че другата седмица започва пълна финансова ревизия в  общината и тя трябва да установи какво се е случвало през последните 12 години.