Община Баните подпомага с керемиди пострадалите къщи от едрата градушка в село Малка Арда. Това каза за "Фокус“ кметът на общината, Павлин Белчев. Между 50 и 60 са къщите, които имат нанеси щети от градушката с големина на яйце, която удари селото на 20 юли, поясни той.

"Подходът, който решихме да приложим е общината да намери керемиди, които да достави на място в селото. Помощта ще е в натура. Имаме и дарител, който също осигури керемиди на пострадалите домакинства. По този начин, за всяка една къща, чийто покрив има щети от градушката, ще се използва необходимото количество керемиди. Има къщи, на които трябва да се подменят по 5-6 керемиди, но има и такива, за които трябват по 60-70 керемиди“, обясни Белчев.

Той отбеляза, че хората за съжаление нямат застраховки на имуществото си. "В България все още сме далече от нагласата да застраховаме всяко едно имущество – движимо, недвижимо, земеделски земи. А реколтата в Малка Арда в случая е на 100% изгубена. Има и специфика тук, че става въпрос за малки по големина земеделски парцели, тъй като в планината те са да доста раздробени. Понякога хората считат, че няма и сметка да ги застраховат“, каза още кметът на Баните.

Нели ГЕРГЬОВСКА