Обществено обсъждане се проведе на 07.04.2022 г. вечерта в залата на Общински съвет – Ловеч по повод предложението за удостояване на проф. д-р Игнат Боев Игнев (93 г.) със званието "Почетен гражданин на Ловеч“, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч. Предложението е на кмета на общината на основание чл. 49, ал. 1 от Наредба за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Ловеч.

Обсъждането се водеше от д-р Димитър Димитров –директор на Дирекция "Образование, здравеопазване, култура и туризъм", в разговора се включиха общински съветници, колеги на предложения, граждани. Водещият представи мотивираното предложение и биографията на проф. д-р Игнат Игнев. Последвалите изказвания бяха на две противоположни позиции – "За“ и "Против“.

Бивши колеги на лекаря –психиатър, като д-р Мария Атанасова, още Боян Тодоров от ПП "Отечествен съюз“ и историкът Христо Борисов, който е вносител на предложението, изтъкнаха големия принос в медицината и за здравеопазването на Ловеч на проф. д-р Игнат Игнев.

Обратно – общинският съветник д-р Георги Митев и общественикът Емил Брънеков подчертаха, че предложеният е много спорна личност, че така се девалвира званието почетен гражданин, а житейският му път не е "кристално чист“, като посочиха конкретни примери.

Как ще бъде гласувано това предложение ще стане ясно на общинската сесия на 21 април. Припомняме, че тогава ще бъдат гласувани останалите две предложения - за проф. д-р Владимир Аврамов и за генерал-майор Красимир Кънев.