Има пълна подкрепа от всички страни за предложенията на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за почетни и заслужели граждани на Ловеч. Това стана ясно от проведеното обществено обсъждане на предложенията, проведено на 21 февруари 2022 г. вечерта в Община Ловеч с участието на общински съветници и граждани.

За "Почетни граждани на Ловеч“ са предложени проф. Владимир Аврамов и генерал-майор Красимир Кънев, а за "Заслужил гражданин на Ловеч" - актьорът и общественик Стоян Георгиев и актрисата Славка Георгиева, съобщиха от пресцентъра на общината.

Биографиите и мотивите за отличаване бяха представени от кмета Корнелия Маринова.

Ловчанският митрополит Гавриил: "Предложението за проф. Аврамов означава, че вие оценявате достойно какво той е направил в нашия храм. Според един специалист стилът му е "по-древен и по-каноничен“ от този в Рилския манастир, което е голяма похвала за нашия храм. С този труд той стана професор. За артистите имам най-добри впечатления. Слава Георгиева е и богомолец, добро ми е мнението и за Стоян Георгиев.“

Николай Василев: Ръководството на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военният клуб подкрепят и четирите кандидатури. Изразявам положителното мнение и на подп. Теодоси Томанов – началник военно формирование 24480, и на подп. Красимир Костов, началник на Военно окръжие - Ловеч, както и на четири военнолюбиви организации. Имаме подписка с 60 подписа. Освен това във Военния клуб имам честта от много година да работя със Стоян Георгиев и Слава Георгиева и съм възхитен.“

Отец Михаил разказа, че катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий“ има в интернет опция за виртуална разходка, така че вярващи от цял свят могат да се възхитят на стенописите и изографисването на проф. Аврамов. Димитрина Дренска подчерта, че с храма Ловеч се е сдобил с още едно уникално място като Покрития мост. Милен Тотев каза, че Стоян Георгиев и Слава Георгиева са перфектни актьори, двамата са посветили много сили за работа с учениците.

Проф. д-р Владимир Аврамов е виден културен деец, свързал трайно своята дейност с Ловеч. Той е преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Художникът с екипа си работи по изографисването на катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" в града на люляците. Майстор е на църковната живопис, който още от 1997 г. прилага художествените си умения при църковни обекти в Гърция, България и Русия.

Генерал-майор Красимир Кънев е представител на Военния комитет в НАТО. Той е пример за всеотдаен воин, който служи на родината и европейската солидарност. Роден е в Ловеч, учил е във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в гр. Долна Митрополия. Оттогава животът му е посветен на националните интереси в областта на отбраната на страната.

Стоян Георгиев и Слава Георгиева са трайно свързани с ловешкия театър. Имат роли в български игрални филми. И двамата работят дълго време с ученици от Езиковата гимназия. Общественици и обичани от гражданите личности.