Предстои да бъде организиран в Добрич обществен дебат по теми, свързани с безопасността на движение по пътищата. Акценти в разговорите ще бъдат пътната маркировка - пътни знаци и тяхната липса, и възможностите за улеснен достъп на хора със специфични потребности при паркиране на лични автомобили в междублоковите пространства. Това съобщи арх. Надежда Пампорова, председател на една от политическите структури в Добрич и инициатор от години на много граждански инициативи в добруджанския град, които имат за цел да насърчат социалната активност на местните хора в полза на общността, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна.

Според граждани трябва да се обърне внимание на вертикалната пътна маркировка на кръстовището край село Петлешково в община Генерал Тошево. Участъкът е с голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия, нерядко завършили със смъртни случаи.

"Фактът, че това кръстовище се намира на много важен път - от Кардам и Генерал Тошево към Балчик, често използван от туристи, и пътя Добрич - с. Спасово, прави кръстовището изключително натоварено и важно. Смятаме, че просто е елементарно първото, което би могло да бъде направено, е едно кръгово кръстовище, което по най-бързия начин да реши проблема. Знаете, има бързи и евтини начини това да се случи, защото безопасността на движението по пътищата е най-важна. Това е задача за решаване през тази година за по-кратки срокове“, коментира арх. Пампорова.

Другата актуална тема е достъпността в жилищната среда за хора с увреждания. По думите на арх. Пампорова проблемът е в това, че не всички жилищни сгради са осигурени с рампи. На много места вече има изградени метални рампи, удобни за детски колички, но не и за инвалидни. "Това е въпрос, който трябва да бъде анализиран и да се направи обход. Друг важен обаче въпрос е невъзможността на граждани с ТЕЛК да паркират своите автомобили непосредствено до входовете на жилищния блок. В тази връзка обмисляме вариант да бъдат маркирани такива места в зависимост от броят на такива граждани, които живеят на съответния адрес“, посочи арх. Надежда Пампорова.

Обсъжда се идея такива места да бъдат обозначавани не чрез трайна хоризонтална маркировка, защото процесите се променят във времето, а чрез някакъв вид знаци например или чрез абонамент. Предстои нещата да бъдат обсъждани, за да се намери най-добрия за всички страни вариант. Възможно е да се приеме и опция да бъде осигурявано такова паркомясто по молба на отделните граждани, за да се скъси пътят на придвижване от колата до жилищната сграда. Вече са проведени разговори с началника на "Пътна полиция“ към ОДМВР в Добрич. В случай, че се приложи подобна практика, ще е необходимо и да се осъществява контрол. Надеждите са, че стъпка по стъпка обществото у нас ще свикне със спазването на правила и това ще стане начин на живот. Ще се търсят и позицията, съгласието и съдействието и на Община Добрич, тъй като местата за паркиране в междублоковите пространства са на общинска земя.



Жулиета НИКОЛОВА