Закупуване на роял за Общинския драматичен театър обединява кюстендилци в Деня на народните будители – 1 ноември. Инициативата беше представена от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, младият талант Димитър Стоймиров и художникът и преподавател Евгени Серафимов, предаде репортер на "Фокус"

"Кюстендил има много таланти, България има много таланти, много от тях правят грандиозно първо представяне, но малцина от тях – като г-н Стоймиров, го правят с благотворителна цел. В случая благотворителната цел е закупуване на роял за драматичния театър. Една уникална инициатива, която среща първата подкрепа на Община Кюстендил и всички културни организации в града“, каза кметът Огнян Атанасов.

Концертът на младия талант ще започне от 19.00 часа на 1 ноември, в залата на кюстендилския театър.

"За кауза избрах да се закупи роял за Общински театър – Кюстендил. Този роял ще помогне за бъдещи концерти, за бъдещи представления, ще даде възможност и на други артисти да се изявяват. В програмата ще изпълня произведения на класическа китара и на пиано. На китара ще изпълня произведения от южноамерикански и испански композитори, а на пиано ще изнеса Шопенов рецитал. Поканил съм и една изключително добра цигуларка – Велина Петкова, с която ще дооцветим програмата“, каза Димитър Стоймиров.

От своя страна художникът Евгени Серафимов, който е и бивш преподавател на талантливия китарист и пианист посочи, че Деня на народните будители е изключителен празник в българския календар, а хубавото е това, че този ден няма просто да бъде упоменат в града, а ще се направи едно будителско дело.

"С този концерт искаме да популяризираме сред цялата общественост едно класическо изкуство, защото Кюстендил има своите сериозни основи в класическата музика. Изключително съм щастлив, че институциите в града си подават ръка, както и народните будители“, каза Евгени Серафимов.

Той допълни, че Кюстендил е с едно будителско дело и с него отбелязва Деня на народните будители. "Щастлив съм за това, че я има и каузата – един роял за театъра, който да не се разхожда от институция на институция. Кюстендил започва едно будителско дело“, каза Евгени Серафимов.

Той призова всеки да закупи покана за концерта, да отиде и да чуе една висока класа на музиката. От отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил са се погрижили и за едно мултимедийно представяне на концерта.