Обработен и автентичен фолклор, сценична раздумка, народни песни и хора събира тазгодишното - XIII издание на "Море от ритми", предаде репортер на "Фокус". В петте категории на фолклорния фестивал ще се надпреварват участници от цялата страна. Очакват се изпълнители и от Македония, Гърция и Турция, а според регламента те ще се изявят единствено и само с нашенски фолклор.

Културният форум ще се проведе от 21 до 24 септември в Балчик. Негов организатор е Сдружение "За Балчик" с артистичен директор Галина Гавраилова. И както те споделят: "Фестивалът "разказва" за автентичното, акцентира върху него, поднася го във вид съхранен и предаден от поколенията". Провежда се с изключителната подкрепа на Община Балчик и партньори.

В четирите дни на фестивала си дават среща любители, самодейци и почитатели на българския фолклор от всички възрасти, танцьори и певци от музикални училища, паралелки, школи, представителни ансамбли, състави от страната и чужбина. А публиката има възможност да се наслади на обреден фолклор, автентични песни и носии, танцов изворен фолклор и разнообразие от формации - камерни, хорови и т.н. 

Интересни са и наградите. Освен традиционните - златна статуетка и грамота в основните категории на конкурса, има и специални - за артистичност, многобройност или веселост на колектив, за личен момък и лична мома и др.

Председател на журито е проф. Даниела Дженева, директор на ансамбъл "Тракия“, и членове: проф. д-р Антон Андонов, д-р Данислав Кехайов и проф. д-р Николай Ников. Отново ще има Уличка на занаятите и работни ателиета с ръководители народната певица Дафинка Дамянова, хореографа Иван Димитров и проф. Николай Ников.

В първия и последен фестивален ден щесе състоят дефилета на участниците, а във втория - детска хоротека. 

Жулиета НИКОЛОВА