На 17.05.2024 г. Община Силистра подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект "Енергийно обновяване на многофамилна жилищна сграда блок "Хавана", ул. "Капитан Кръстев" № 4, гр. Силистра" по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I" финансирана по Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщи Общината.

Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 1 249 095,23 лв., като 100% от финансирането е от План за възстановяване и устойчивост.

В проекта е предвидено въвеждане на следните енергоспестяващи мерки: подмяна на дограма, топлоизолиране на фасадни стени, топлоизолиране на покрив, топлоизолиране на подови конструкции, подмяна на стълбищно осветление, осигуряване на достъпна архитектурна среда и мълниезащитна инсталация.

С реализацията на проекта се цели подобряване на енергийната ефективност на сградата, намаляване на крайното потребление на енергия и удължаване на експлоатационния й живот в многофамилната жилищна сграда.

Подадените проекти за финансиране по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I" финансирана по Механизма за възстановяване и устойчивост са общо 8 многофамилни жилищни сгради, две от които са одобрени и шест са резервни за финансиране.