Кметът на Пловдив Костадин Димитров и кметът на "Тракия" Георги Гатев прерязаха лентата на обновената детска градина "Еделвайс" в района, предава Plovdiv24.bg.

В ДГ "Еделвайс" и още две детски градини са изпълнени мерки за енергийна ефективност с финансиране от Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. В трите заведения са инвестирани общо 2 799 000 лева, от които безвъзмездна помощ 2 306 000 лева, 452 000 лв. собствено участие и допълнително финансиране от Община Пловдив и Министерство на енергетиката - 1 113 159 лв. Обновяването на самата ДГ "Еделвайс" струва 1 168 202 лв

Проектът за изпълнение на мерките е с продължителност 24 месеца, започнал е на 29 април 2022 г. и приключва на 30 април 2024 г.

Кметът Костадин Димитров сподели, че за него е голямо удоволствие да види обекта завършен, тъй като заедно с директорката Надя Загорска дълго време са се борили с проблемите с ландшафта и пропадане. 

"Всички детски градини в района, освен детска ясла "Слънчев рай", са санирани и обновени и вече няма значение в каква ще бъдат настанени децата, защото няма разлика между "нови" и "стари". Радвам се, че има енергийна ефективност, защото бюджетът ще може да се използва за надграждане" - каза в приветствието си Димитров. 

По фасадите на сградата е направена външна топлоизолация, монтирани са слънчеви колектори за топла вода, фотоволтаицна централа със система за автоматизация и управление, лед лампи за осветление, гръмоотводи - това са част от мерките за енергийна ефективност в "Еделвайс".

Директорката Надя Загорска изрази задоволство от променения облик на забавачката, защото детската градина е мястото, където всяко дете започва своето пътешествие в опознаването на света. Кметът Костадин Димитров и кметът на района Георги Гатев получиха награда на ДГ "Еделвайс" - пластика с едноименното цвете.