Празникът по повод 50 години от обявяването градския статут на Дунавци започна на централния площад и се отбелязва в едно с юбилейното 10-то издание на Международния фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува", организиран от кметството на най-голямото населено място в община Видин и НЧ "Феникс-2020".

"Това е красноречиво доказателство, че близкото до областния център градче не престава да доказва доброто си име. Искрено вярвам, че за половин век Дунавци показа, че има потенциал и върви в градивна посока – град с традиции и хоризонти за развитие", каза в приветствието си към кмета Димчо Скорчев, жителите и гостите, областният управител на област Видин Ани Арутюнян. Заместник областният управител г-жа Ирена Николова подчерта, че Дунавци е град с богата история и традиции, а стратегическото му разположение в близост до гр. Видин го превръща в предпочитано място за живеене.

Празничните изяви в гр. Дунавци продължават до 06.10.2024 г. с участието на танцови и певчески самодейни състави, индивидуални изпълнители, гости както от Северозападна България, така и от съседни области в Сърбия и Румъния.