С изпълнение на български народни песни посрещнаха областният управител на Русе Драгомир Драганов в село Въръщи, окръг Гюргево. Там той посети земеделската кооперация "Вкус от Гюргевски вкусове“, като част от заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

Кооперацията е една от най-големите в южната част на Румъния и често тя е давана за пример в сферата на сдруженията на земеделските производители. По думите на Драганов родното земеделие има много сериозен експортен потенциал и е сред двигателите на икономическия растеж. Според него е необходимо засилване на сътрудничеството между български и румънски фермери, както и проучване на възможностите за създаване на трансграничен кооперативен съюз, който ще улесни българските производители да навлязат и на румънския пазар. Също така Драганов постави акцент върху необходимостта от развитие на устойчиво селскостопанско производство, което да е в синхрон с най-съвременните европейски тенденции.

Затова обаче е необходимо най-вече насърчаване на научните изследвания в този сектор, отбеляза Драганов. Кооперацията, чиято зеленчукова продукция изцяло се закупува от веригата Carrefour, е с оборот от 3,3 милиона евро през изминалата година. Семейният бизнес е модел, който може да бъде адаптиран към условията на целия трансграничен регион Русе – Гюргево, сподели още Драганов. Кооперацията се състои от 150 семейства производители, от които 7 семейства са учредителите. Като добра практика за нулеви отпадъци от останала продукцията беше представен опита на цех за сушене на зеленчуци, намиращ се в близост до складовете на кооперацията. Сред готовата продукция са чипс от ябълки и тиква, сушени подправки и др.

Заседанието бе организирано от Областната администрация – Русе, изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева и Окръжния съвет в Гюргево. Сред гостите на събитието бяха заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, директорите на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие“ Анета Карагьозова и Областна дирекция "Земеделие“ – Русе Владимир Тедески, експерти от Областната дирекция по безопасност на храните и Националната служба за съвети в земеделието, а също и редица експерти от Румъния.