Днес, 5 август 2024г., в Областна администрация Видин се проведе работна среща във връзка с опасността от възникването на пожари на територията на областта. Срещата бе водена от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, в присъствието на институциите, имащи пряко отношение към превенцията на пожари и реакцията при подобни бедствия, информират от Общината. 

"В резултат на продължаващото засушаване, прогнозата за високи температури, както и усложнената обстановка на територията на страната, е от изключително важно значение да бъдат обединени и координирани нашите действия за превенция, както и да сме адекватно подготвени, за да се реагира при възникване на пожарна опасност на територията на нашия регион", отбеляза при откриване на срещата областния управител Ани Арутюнян.

Директорът на ОД на МВР Петър Коцин докладва актуална информация за пожарната обстановка на територията на областта. Анализът на данните сочи, че най-често небрежност и безотговорност при боравене с огън, е причина за възникналите пожарни ситуации. С цел спазването на мерките за пожарна безопасност сред населението, е разпредено на полицейските екипи за извършват регулярни обходи по населените места.

Видинските огнеборци са подготвени, разполагат с техника и са в непрекъсната готовност за приемане на сигнали, анализ и предприемане на действия при пожарна ситуация, допълни комисар Стилиян Пешев, директор на РДПБЗН-Видин.

Кметовете на населени места са запознати с издадената през месец март Заповед на Областния управител за обявяване на противопожарен сезон за 2024г., стана ясно от докладите на общинските администрации. Постоянна е комуникацията по населени места за информираност на населението за спазване на противопожарните мерки. Доброволните формирования в общините са оборудвани с необходимата техника и са в готовност за овладяване на пожарна ситуация.

Изпълняват се стриктно и заложените действия в изготвените противопожарни планове на държавните горски стопанства Видин и Белоградчик. Сформирани са специализирани групи за гасене на пожари в двете стопанства; оборудвани са противопожарни депа; допълнително се провежда инструктаж на служителите и на всички които преминават през горския фонд/пастири, секачи, билкари и др./

Присъстващите отчетоха като спокойна пожарната ситуация в област Видин, спрямо обстановката в страната. С оглед набелязване и предприемане на конкретни мерки за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации, е изискана информация за налична техника (водоноски, цистерни и др. техника), от Видинския съюз на зърнопроизводителите и от Областното представителство на Камарата на строителите, информира областният управител Ани Арутюнян. Тя отбеляза, че пожарът е бедствие, което без общи усилия няма как да бъде овладяно, затова се разчита на добрата координация и взаимодействие на компетентните институции, както и на отговорно и адекватно съдействие от всички граждани.