Областният управител Иво Атанасов апелира към гражданите на Видинска област да излязат в неделя и да гласуват за тези кандидати, на които вярват и имат доверие, предаде репортер на "Фокус“. Призова институциите ангажирани с изборния процес, да положат усилия и да осигурят максимална прозрачност на работата и провеждането на едни честни избори. Без усилията на всички нас няма да могат да протекат едни нормални, честни и демократични избори, обяви днес на пресконференция пред журналисти във  Видин Иво Атанасов.

Той даде пресконференция, на която изнесе данни от направена официална проверка и справка на Областната администрация, във връзка с направените адресни регистрации извършени в последните 12 месеца, т.е.  за установяване дали е спазен срокът за уседналост на гражданите за участие в изборите.

За период от 1 май 2022 г. до 30 април 2023 г. населението на Видинска област се е увеличило с над 5500 души. Това показва официална справка предоставена на "Фокус“ от областният управител на Видин Иво Атанасов.

Според предоставената справка от проверените всички населени места в 11-те общини на Видинска област: в Община Белоградчик новорегистрирани за периода са 273 жители, най-много са регистрираните в общинския център Белоградчик – общо 139 жители. В Община Брегово - общо регистрирани 233 по настоящ адрес и по постоянен - 55. Най-много за периода на проверката са се регистрирали в Община Видин - общо 2 075 по настоящ адрес и 884 по постоянен. За град Видин общо регистрираните са 1935. В град Дунавци "новодошлите“ да живеят са 161 човека.

Иво Атанасов, допълни, че е при тези резултати логичено възниква въпроса дали  Видинска област наистина е станала толкова привлекателно място за живот последната година или чисто и просто се касае за "изборен туризъм“.

Той допълни, че чувствително увеличеният брой на регистрираните жители по настоящ и постоянен адрес в различни населени места на област Видин преди изборите за местна власт на 29 октомври, буди основателни съмнения, особено при тежката демографска криза в региона и бързо намаляващото и мигриращо население. Според така извършената проверка само за година "новодошлите" жители на региона са 5 549. Близо 3000 от тях са се регистрирали само в община Видин.

Областният управител мотивира аргументирано, позовавайки се на закона, защо със своя заповед от днес във Видинска област има назначени временно управляващи кметове-трима общински- на Видин, Макреш и Чупрене, и още дванадесет кметове на кметства в област Видин, за което съобщи вчера "Фокус". Решението си той е взел, уточни Иво Атанасов, на основание чл. 42, ал. 10 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, след като общинските съвети в тези три общини не са взели решение, в срок до 20 октомври 2023 г., за назначаване на временно изпълняващ длъжността кмет за съответните общини и населени места.

В края на пресконференцията Иво Атанасов призова избирателите във Видинска област: "Умоляваме ви гласувайте, за който сте решили. Проявете разум, бъдещето на населеното ви място за следващите четири години е във вашите ръце. Недейте да позволявайте на купен, манипулиран и контролиран вот да решава вашата съдба“.