Областният управител Иво Атанасов, на основание чл. 42, ал. 10 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, назначи временно изпълняващи длъжността кмет на общините Видин, Макреш и Чупрене, и на още дванадесет кметства в област Видин, предаде репортер на "Фокус".

До назначенията се стигна след като общинските съвети във Видин, Макреш и Чупрене не взеха решение, в срок до 20 октомври 2023 г., за временно изпълняващ длъжността кмет за съответните общини и населени места, уточняват от пресслужбата на Областната администрация.

Назначените от областния управител на Видин временно изпълняващи длъжността общински кметове са : на Община Видин - Юлиян Петров, на Община Макреш-Тихомир Георгиев и Сашко Андрейнски на община Чупрене.

Бойко Иванов е назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство гр. Дунавци, община Видин; Елена Ванкова - назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Антимово, община Видин;  Андреа Андреева - назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Бела Рада, община Видин; Мирослав Тодоров - назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Буковец, община Видин; Таня Иванова - назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Гомотарци, община Видин; Елка Лукова - назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Горни Лом, община Чупрене; Борис Димитров - назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Градец, община Видин; Диляна Стоянова - назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Иново, община Видин; Валери Николов - назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на с. Капитановци, община Видин; Чико Кирков - назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Новоселци, община Видин;

Деян Йорданов - назначен за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Покрайна, община Видин;

Йорданка Петрова - назначена за временно изпълняващ длъжността кмет на кметство с. Сланотрън, община Видин.

"Бъдете разумни, уважавайте всеки един човек в населените места, защото изборите ще отминат и вие достойно трябва да продължите да гледате хората в очите“, с тези думи се олърна  областният управител Иво Атанасов при връчването на заповедите за назначаване на временно изпълняващите длъжността кмет. Областният управител  каза още, че основната задача на новоназначените временни кметове е да осигурят спокойна обстановка за провеждането на прозрачни и честни местни избори, в които хората да гласуват по съвест, а не под натиск.

"Решението за назначенията е мое“, заяви Иво Атанасов и допълни, че в Областна администрация Видин има постъпили множество сигнали за осъществяване на натиск върху работещите и в общинските дружества. Целта е да се предотвратят тези порочни практики и хората сами да направят своя информиран избор за предстоящия вот.

Областният управител благодари на новоназначените временни кметове за смелостта и отговорността, която проявяват в този труден момент и изрази готовност за съдействие в рамките на предоставените му правомощия.

Временно изпълняващите длъжността кметове встъпват в правомощията си считано от 27 октомври 2023 г., съгласно получени разяснения от Централната избирателна комисия (от 12 септември 2023 г.), изпратени на вниманието на всички кметове, председатели на общински съвети и областни управители, "Общинският съвет не по-късно от 20 октомври 2023 г. – седем дни преди края на мандата, следва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на община, район или кметство за времето от края на мандата – 27 октомври 2023 г., до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Това може да бъде и същото лице, изпълнявало длъжността в периода, в който действащия кмет – кандидат за нов мандат е в отпуск“.