Новият областен управител на Смолян, Захари Сираков и заместникът му, Зарко Маринов направиха отчет на първите 20 дни от встъпването си в длъжност, предаде репортер на "Фокус“.

Сираков заяви, че основният принцип на работа ще е прозрачност и директен контакт с хората и откритост пред медиите. "Като представители на Министерски съвет в област Смолян, приоритет на областния управител и отговорност е изпълнението на управленската програма на правителството, спазването на законността, подпомагане на местната власт, бизнеса, гражданския сектор за социалното-икономическото развитие на региона. Нашият региона е с открито изразена демографска криза, която се усеща“, поясни Сираков.

Той посочи, че за първите 20 дни от работата си в Областна администрация са предприели незабавни мерки, свързани с болната тема за ГКПП Рудозем. С пълната подкрепа на МС предстоят действия до края на септември сградата да бъде въведена в експлоатация, да се подновят процедурите по прехвърляне на сградата и пункта на Агенция "Митници“ и да се предприемат действия за отварянето на пункта като се съобразят с гръцките партньори и тяхната степен на готовност, касаеща пътната мрежа.

Сираков добави, че с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова са провели работна среща при посещението й в Смолян. На нея е станало ясно, че ще се координират усилията на няколко министерства за конкретни мерки за преодоляване на демографската криза с предоставяне на социални услуги, иновации в тази сфера.  

В последните дни във връзка с Областния съвет за развитие и съвместно с ОИЦ – Смолян е проведена инициатива, относно кампанията за подготовка на общините за изработван на концепции за интегрирани ИТИ.

Областният управител на Смолян каза още, че предстоят местните избори и позицията му е за неутрално и равноотдалечени от всички политически партии като ангажимент на всички политически партии да провеждане на честни и демократични избори. Това е сериозен ангажимент, тъй като обществото в момента е разделено от червени линии, които тепърва все още ще продължат да бъдат преодолени по всички възможни начини и ние държим този процес да бъде също прозрачен, хората да са спокойни, особено в област Смолян, подчерта Сираков.

Той допълни, че започват работа и по изработване на областна здравна карта, която касае гражданин, а и здравеопазването е обострен проблем в област Смолян.

Зам.-областният управител, Зарко Маринов заяви, че предизвикателство за тях като екип е достъпът. "По принцип жителите на областта и бизнеса изпитват труден достъп, отнасящ се до транспортна инфраструктура. Разширяването на пътя Асеновград Смолян стои на трупчета. Имаме труден достъп до здравеопазване – в много голяма част от населените места липсват лични лекари, лисват специалисти в доста области. Има затруднен достъп до образование има все повече средищни училища. Има труден достъп до инвестиции – ние сме област, в която преките чуждестранни инвестиции са малко. Влизаме в труден период и се надяваме в следващите няколко месеца с повече активност от нашия екип да пораздвижим някои от нещата“, отбеляза Маринов. Той допълни, че ще се опитат да оптимизират работата и ще се придържат изцяло към правилата и закона. "Ще за занимаване с това, което е наше задължение по закон и ще наблюдаваме внимателно как работят регионалните държавни институции, ще им оставим поле за действие и ще се намесваме само, когато има нужда от подобна намеса“, каза още Маринов.

Нели ГЕРГЬОВСКА