Днес атриумът на Областна администрация Смолян беше изпълнен от рецитал под надслов "Огънят“, в който част от творчеството си представиха поети от Смолян и страната, сред които: Иван Странджев, Катя Кремзер, Боян Ангелов, Елена Алекова, Демир Демирев, Трендафил Василев, Тодор Згуров, Антоанета Стоименова, Хари Куцева, Екатерина Глухова, Величка Петкова, Ангел Шеев, Петко Каневски, Христина Димитрова, Лалка Павлова, съобщиха от Областна администрация - Смолян.

След рецитала областният управител Захари Сираков и заместник областният управител Андриян Петров проведоха среща с творците, с участието на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и председателя на Клуба на дейците на културата Светозар Казанджиев. В неформален разговор бяха обсъдени впечатленията на гостуващите поети за града и региона, както и възможности за обогатяване на културната среда. 

"Радвам се да ви посрещна като домакин в Областна администрация Смолян и да ви благодаря, че с поезията си привнесохте живот в сградата! Ние полагаме усилия да поддържаме в приветлив вид помещенията, да осигуряваме приятна работна среда за служителите и комфорт за гражданите. Разполагаме с атриум, предоставящ прекрасни условия за провеждане на културни събития, които да го изпълват със смисъл и съдържание. И аз, като областен управител, приветствам всяка творческа изява и съм готов да съдействам за нейното провеждане тук!“, областният управител Захари Сираков посрещна с "Добре дошли“ участващите творци в Националния празник на поезията.

 На 1 и 2 октомври 2024 г. Смолян е домакин за осми път на Националния празник на поезията, който се организира от Община Смолян, Съюза на българските писатели и Клуба на дейците на културата, и е в съответствие с Протокала за сътрудничество между писателската организация и общинското ръководство. Празникът беше открит вчера пред скулптурната композиция "Орфей и Родопа“ със запалването на символичния огън на поезията. В рамките на двата дни творците провеждат поетични срещи в културни и образователни институции.