Отчет за първите 100 дни управление направи областният управител на Смолян Емил Хумчев, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. На срещата с журналисти присъства и народният представител Зарко Маринов, зам.-областният управител Явор Руженов и гл. секретар на администрацията Андрей Кадишев.

Хумчев заяви, че още в началото на мандата е трябвало да се справят с няколко кризи. "Най-голямата беше с ковид-пандемията. Към момента и на областно и на национално ниво коронакризата е овладяна с надеждата да не влизаме отново във вълни, които да доведат до нови ограничения. Следващият проблем беше с подсигуряване на финансиране за справяне с щетите от наводненията през декември. Средствата за най-засегнатия участък от Тешел до Триград вече са подсигурени и са в сметката на Община Девин. Очаквам от Общината да представят строителните книжа, за да се издаде строително разрешение и по най-бързия начин да започне възстановяването на тази проблемна отсечка", поясни областният управител. Той отбеляза, че другият голям проблем, с който се занимава Областната администрация, е енергоснабдяването в Смолянско. Той посочи, че дори и при по-слаби снеговалежи и дъждове, на много места се появяват проблеми с енергозахранването. "Предстои да се направят предложения за законодателни промени, за да може да се реши този въпрос. Законодателни промени са предприети и за статута на превозвачите, които извършват атракционни превози, чиято дейност до момента не е регламентирана. В ход са и действията по прехвърляне на ГКПП Рудозем – Ксанти. Предстои тази седмица да се направят 72-часови проби, след което ще се пристъпи към държавна приемателна комисия, за да може собствеността на пункта да бъде окончателно предадена на Агенция "Митници" и Гранична полиция“, обясни Хумчев.

Областният управител допълни, че са проведени разговори и срещи за решаване на проблеми в региона с различни ресорни министри. "Ежеседмично провеждаме срещи и оперативки с народните представители Зарко Маринов и Михал Камбарев. Всяка седмица обсъждаме важните теми за областта. С нашите партньори от "Има такъв народ“ целенасочено работим за подобряване на пътната инфраструктура, както и с Маринов, като член на парламентарната комисия по регионално развитие, където неговата роля и място са много важни за нас", допълни Емил Хумчев.

Народният представител Зарко Маринов също набеляза основните въпроси, по които работи от началото на своя мандат. "Още в началните месеци успях да постигна няколко неща, като член на комисията по регионално развитие. Сред тях е да обърна внимание към лошата инфраструктура в Смолянска област и главният приоритет – пътят, който свързва Асеновград и Смолян – изграждане на трета лента, и обхода на град Чепеларе", посочи Маринов. Той уточни, че е избрал да бъде член на две от парламентарните комисии – за регионално развитие и земеделие и гори. Той отбеляза, че в бюджета на АПИ за тази година, са заложени средства за технически проект за третата лента на пътя Асеновград – Смолян, за която досега има само идеен проект. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на обхода на Чепеларе. "За момента имаме да решаваме още един проблем, по който работи Михал Камбарев – осигуряване на средства за отчуждителни процедури. След няколко месеца работа сме на финалната права да започне текущият ремонт на пътища в област Смолян – Соколовци – Баните, Пловдивци – Рудозем, Неделино – Златоград", добави Маринов. Той добави, че в ход е подготовката на фонд с бюджет от 1,5 млрд.лв., с които да бъдат финансирани проекти на общините за пътища и ВиК-мрежи. В момента фондът се структурира и ще носи името ФОРС – Фонд за общинско развитие и сближаване.

"В другата област, в която работя, свързана със земеделието и горите, пред мен са стояли две основни задачи. Едната е свързана с белите петна и Програмата за развитие на селските райони, от която община Смолян, която е една от най-големите селски общини в страната, е изключена. Вторият въпрос е издадената заповед от служебния министър на земеделието през миналата година, с която беше намалена сечта във вековните гори с 30%, и от която горските предприятия търпят големи загуби. Това е станало без обсъждане, без да е било взето мнението на специалистите в горския сектор. В отговор на мой въпрос министър заяви, че въпросната заповед противоречи на нормативната уредба. Така че очаквам в най-скоро време тя да бъде отменена", допълни народният представител.

Нели ГЕРГЬОВСКА