Досегашният областен управител на Смолян Захари Сираков предаде официално поста и символичния ключ на областта на новоназначения с решение на Министерски съвет от 03 юли 2024 г. за областен управител Румен Пехливанов, предаде репортер на "Фокус“. В залата в Областната управа присъства и целия екип на администрация.

Захари Сираков заяви, че за една година са свършили не малко работа с екипа и администрацията. "Надявам се, че приоритетите, които си поставихме, сме ги свършили. На първо място беше да се успокои политическата обстановка и обществото в област Смолян. Мисля, че към настоящия момент, въпреки турбуленциите на ниво МС, парламент и президент, в Смилян ситуацията е нормална и гражданите се чувстват по-добре. Приоритетът за мен беше връзката на Република България с Република Гърция през ГКПП Рудозем - Ксанти, която е мечта за всеки еден родопчанин. По тази точка постигнахме доста добър резултат. В момента граничния пункт е въведен и експлоатация и е предаден на Агенция "Митници“. Очакваме най-скорошно отваряне на пункта. Процедурите, които престоят - всяка от тях сме заявили писмено и има преписка“, посочи Сираков. Той уточни, ча за съжаление в областта има натрупани дългогодишни проблеми, свързани с инфраструктурата, по някои направления вече се работи. "Нито един проблем не е загърбен, по всички сме работили. За някои времето беше достатъчно, за други не. Оставаме областта в добро финансово състояние. В сметките има допълнителни 2 млн. евро, благодарение на успешно приключената програма ИНТЕРЕГ "България-Гърция“.  Благодаря на администрацията и на политическия кабинет“, допълни Сираков.

Той пожела на новия областен управител, Румен Пехливанов успех и по-широк хоризонт за действие, тъй като за съжаление събитията в страната са такива, че в момента хоризонта за всеки един държавен пост е твърде кратък, за да може човек да разгърне способностите си и възможностите си“, каза още Сираков.

От своя страна Румен Пехливанов благодари на Сираков за досегашната работа и за изключително адекватните решения, които са били в интерес на цялата област, за да върви тя напред. Като екип идваме, за да продължим възходящото развитие на областта, посочи Пехливанов. "Областната администрация в наше лице – екипът ни е от хора, които идваме от местната власт. Познаваме проблематиката, административните условия, в които трябва да работим и цялата областна администрация – персоналът, с който ние заедно трябва да изпълняваме функциите се. Ние ще продължим да настояваме важните и приоритети неща за региона да се случват по-бързо. Има една добра приемственост и благодаря на г-н Сираков“, посочи Пехливанов.

Той очерта и приоритетите, по които ще работят. "Те са откриването на ГКПП – Рудозем – Ксанти, обходите на Рудозем, Смолян и Чепеларе, третата лента по пътя Смолян – Асеновград, паралелно с това заложените средства в републиканския  бюджет за предпроекти проучвания и идейно проектиране на отделен скоростен път с директна връзка до магистрала "Тракия“. Искаме да се реши и проблемът със свлачището на Тикале, който е от 6 години. Ще се опитаме и да осигурим максималните възможни условия на инвеститорите да задържане на населението в областта. Най-големият  проблем на областта е обезлюдяването – от 1990 г. досега населението е намаляло наполовина. Единственото, което можем да правим е да полагаме усилия да създадем условия за инвеститори. Комплексът от всички инфраструктурни проекти ще е даде онзи икономически тласък на областта, който всички искаме“, подчерта Пехливанов.

Новият зам.-областен управител и бивш кмет на Девин, Красимир Даскалов заяви, че тяхната задача е да продължат действията и да се случва всичко с по-бързи темпове. "Като зам.-областен управител разчитам на опита, който съм придобил като кмет на Девин и реализацията на редица проекти в различни сектори се надявам да ми бъде от полза“, допълни Даскалов.

Другият зам.-областен управител Андриян Петров, който вече е бил на този пост шест години допълни, че се връща в Областна управа и искрено се надява да намери нови предизвикателства и заедно като екип да задвижат още повече процесите по развитието на област Смолян.