Областният управител Чавдар Божурски проведе днес работна среща с част от борда на директорите на EVN. В нея участваха Калина Трифонова, зам.-председател на ЕVN България, и Здравко Братоев, зам.-председател на ЕVN ЕР Юг.

Срещите се провеждат периодично с цел по-добра координация и оперативно решаване на възникнали проблеми. В днешния разговор бяха обсъдени предстоящите инвестиции и проекти на дружеството на територията на област Сливен, както и предизвикателствата пред енергийната система.

Ръководителите на EVN представиха инвестиционната програма на дружеството в област Сливен през 2024 година. Очаква се тя да надхвърли предвидените 8,7 млн. лева. Причината е извънредното изграждане на трафопост, който да осигури допълнителна мощност за сливенския квартал "Надежда“ след проблемите там около Коледа и Нова година.

Планираните инвестиции са основно в изграждането на мрежи средно и ниско напрежение, на 31 нови трафопоста, както и санирането на мрежите в малките населени места на област Сливен. Заради жалби на жители на село Крушаре и често прекъсване на електричеството от страна на птици, в следващия период ще бъдат обезопасени въздушните електропроводи в района.

Дигитализация на обслужването е друг от приоритетите, по които работи ръководството на дружеството. Целта е да се избегнат опашките пред клиентските центрове. За улеснение на гражданите от година е създаден дигитален онлайн портал, като целта е там да се предлагат всички услуги.

Областният управител Чавдар Божурски изтъкна доброто сътрудничество с ръководството на Клиентски енергиен център – Сливен. Той подчерта навременните действия на служителите на EVN в кризисната ситуация със силната градушка в Нова Загора преди седмица.

В разговора бяха обсъдени още либерализацията на пазара за битови клиенти и предстоящото присъединяване на значителни мощности от фотоволтаични централи, получили разрешение за изграждане преди две години.