Повече от два часа продължи поклонението пред тленните останки на Кирил Маричков, един от най-обичаните български музиканти и лидер на група "Щурците". Опашката от хора, дошли да отдадат последна почит, се простираше от входа на църквата "Света София" до улица "Раковски" в столицата. Сред множеството опечалени се забелязваха граждани, колеги музиканти, почитатели, политици и представители на културните среди. Когато ковчегът бе изнесен от храма, присъстващите спонтанно избухнаха в аплодисменти, изразявайки уважението си към покойния артист.

Драгомир Драганов, областен управител на Русе, изпрати цветя и съболезнователен адрес до семейството и близките на Маричков. В своето послание той подчертава изключителните качества на музиканта:

"Определено той ще бъде запомнен като човек с голямо и добро сърце, отзивчив и преди всичко пример за редица поколения! Той беше непримирим към неправдата, истински демократ и човек, който не жалеше сили и енергия за промяната на утрешния ден към по-добро," пише Драганов.

Областният управител допълва, че Маричков е бил източник на вдъхновение за всички, които са имали привилегията да го познават. Той подчертава съзидателния дух на музиканта и неговия стремеж към самоусъвършенстване, които са заразявали околните.

"Кирил Маричков бе голям българин, оставящ след себе си ярка следа, която няма да бъде забравена, а делото му ще пребъде," заключава Драганов в своя адрес.

С тези думи областният управител на Русе изразява не само личната си почит, но и обобщава чувствата на хиляди българи, дошли да се сбогуват с музикалната легенда. Кирил Маричков остава в паметта на нацията не само като талантлив изпълнител, но и като човек с непоколебими принципи и визия за по-добро бъдеще.