Поезията на български класици и съвременни поети в нов, необичаен и артистичен контекст бе представена тази вечер в музикалния аудиовизуален пърформанс "Като река". Сред гостите на събитието, което се проведе в пространствата на римския кастел "Сексагинта Приста", бе и областният управител Драгомир Драганов.

По неговите думи събитието е поредното доказателство, че една от емблемите на Русе е неговият културен дух. "Радостно е, че има хора като Вас, които в продължение на десетилетия създават сценично изкуство, което често пъти е спасителна глътка въздух от ежедневните проблеми", каза Драганов в обръщението си към режисьора на събитието Димитър Липовански.

"Ръководството на Областна администрация – Русе и лично аз като областен управител искрено ценим Вашия талант и всеотдайност, с които реализирате този проект, обърнат към акцентите на съвременния духовен живот. Независимо от експерименталната формула на подобно събитие, то не е самоцелно, а е симбиоза между красивото в различните видове изкуства", допълни Драганов. От своя страна Димитър Липовански сподели, че това е силно емоционален момент, който му напомня за първите реализирани идеи на това място преди 20 години, случили се с подкрепата на Ива Чавдарова.

"Днешното събитие е едно голямо предизвикателство, това, което ще видите е истински пърформанс, защото не е имало нито една репетиция", допълни Липовански и сподели, че инициативата обединява образци на българския поетически гении и ги представя в подходящата светлина за края на първата трета на 21 век.

Събитието се провежда с любезното домакинство на Регионалния исторически музей.Авторската музика на Николай Иванов – ОМ, творческият глас на Габриела Хаджикостова, слово, видеоарт и движение раждат безграничността на свободата в импровизациите им. Думите допълват музиката, музиката допълва думите.По един напълно различен начин е представена поезията на български класици и съвременни поети. Сред тях са Ботев, Вазов, Дебелянов, Гео Милев, Смирненски, Далчев, Вапцаров и Багряна в изненадваща среща със съвременниците ни Дамян Дамянов, Борис Христов, Стефан Цанев, Миряна Башева. Видеоимпресии сливат тела, лица, очи, музика, думи и чувства - фантазии, изградени върху произведения от

другата творческа битност на Николай Иванов – ОМ – живописта.Идеята, постановката и видеосредата е на Димитър Липовански. Самото събитие е на продуцентска компания "Персей", а проектът "Като река" е подкрепен по програма "Музика“ на Министерството на културата, 2024. Входът за всички, пожелали да се включат в мероприятието, бе свободен.