Изборният ден приключи навсякъде в Русенско, това обяви председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова. Никъде не се е наложило удължаване на изборния ден, съобщи ОА-Русе.

В момента в многофункционалната спортна зала "Арена Русе“ е в ход приемането на протоколите от секционните избирателни комисии /СИК/. Припомняме, че на територията на областта бяха разкрити 337 секции, като в 289 от тях можеше да се гласува машинно.

В осем от секциите с възможност за електронно гласуване поради проблеми с машините се е преминало изцяло към гласуване с хартиени бюлетини. По думите на Хинкова обаче в почти всяка секция е имало някакви проблеми с отпечатването на бюлетините от машините.

За всеки отделен случаи от съответната комисия са изготвили протокол. "Отчетът от машината не трябва да се пипа по никакъв начин, от СИК броят само бюлетини и констатират това, което намират в кутиите“, каза Хинкова.

За момента няма грешки в протоколите на първите постъпили секции. Те обаче са предимно от секции, където се е гласувало само с хартиени бюлетини, тъй като са или от допълнителни, или от подвижни секции. Евентуални проблеми се очакват при протоколите, където е гласувано с машини. Очакванията са утре преди обед да станат ясни окончателните резултати от русенско.

От РИК поясниха, че е имало много запитвания по телефона относно предоставянето на протоколите след края на изборния дени и други не толкова съществени въпроси, които по никакъв начин не са повлияли на нормалния изборния процес.

Имало е сигнал за струпване на много хора в една от секциите в село Смирненски, но при проверката от РИК не са установени нарушения. Хинкова сподели още, че се прави всичко възможно за по-бърза проверка на протоколите и двама технически сътрудници следят за наличие на всички документи и дали са попълнени всички части от протокола и различните книжа от страна на СИК.

"Ако имат нещо не попълнено секциите се връщат, така че като стигнат до първа контрола да се извършва проверка по същество и по-нататък проверките също да стават по-бързо“, поясни Хинкова.

От своя страна областният управител Драгомир Драганов посочи, че изборният ден е приключил успешно и избирателната активност е по-висока спрямо предходните парламентарни избори от 9 юни тази година. Той отбеляза, че за региона се надява избирателната активност да надвиши 30%.

"Както предварителната организация, така и последващата беше перфектна от страна на Областната администрация и на членовете на СИК са осигурени отлични условия за отчитане на резултатите“, заяви Драганов. Той изрази увереност, че членовете на СИК ще се справят безпроблемно и ще попълнят необходимите протоколи надлежно, като благодари както на РИК, така и на Областната дирекция за оказаното пълно съдействие на секционните избирателни комисии. "Да се надяваме да има мнозинство и да се състави правителство с 4-годишен мандат“, коментира още областният управител. 

Драганов посочи още, че след разговор с окръжния прокурор Георги Георгиев е станало ясно, че в изборния ден няма образувани досъдебни производства и задържани лица за купен вот. Няма и повдигнати обвинения. По думите на Георгиев това са едни от изборите с най-малко сигнали в изборния ден. За момента има три сигнала в Окръжа и Районна прокуратура, като са назначени проверки от страна ОДМВР. Резултатите ще станат ясни през следващата седмица.