Областният управител на Хасково, Мехмед Атаман, проведе среща с новоназначения управител на ВиК Хасково - Ненко Дервенков, за да обсъди острите проблеми, свързани с недостига на вода в много от населените места в региона. Тази среща бе организирана в контекста на продължителните проблеми с водоснабдяването, особено през летните месеци, когато множество села и градове страдат от безводие.

Областният управител, като председател на Асоциацията по ВиК, изрази своята дълбока загриженост за качеството на водоснабдителните услуги и настоя за незабавно представяне на информация относно инвестиционните планове на дружеството за 2025 година. Атаман подчерта, че проблемите с водоснабдяването имат сериозно социално и икономическо въздействие върху жителите на Хасковска област и трябва да бъдат приоритетно адресирани.

По време на срещата, областният управител поиска информация дали във ВиК Хасково има направен анализ на състоянието на водоснабдителните съоръжения в региона. Този анализ, според него, е от решаващо значение за планирането на бъдещите инвестиции и за намиране на устойчиви решения за хроничния недостиг на вода.

Областният управител постави конкретни срокове за предоставянето на предложения за подобряване на съоръженията, извън вече планираните обекти, включени в проекта на дружеството по Програма "Околна среда“, който също цели модернизация на водоснабдителната инфраструктура.

"Жителите на нашата област не могат да продължават да страдат от липсата на вода през най-горещите месеци на годината. Нужни са незабавни мерки, за да се гарантира, че такива проблеми няма да се повтарят в бъдеще,“ заяви Атаман. Той настоя директорът на ВиК да се ангажира с изготвянето на краткосрочни и дългосрочни предложения, които да адресират основните проблеми с водоснабдяването в региона.

Срещата подчерта ангажимента на областния управител за подобряване на водоснабдяването в региона и постави акцент върху спешността на ситуацията. В близките месеци се очаква по-ясна картина за бъдещите инвестиции и плановете за модернизация, които ще допринесат за решаването на дългогодишните проблеми с водоснабдяването в Хасковска област.