Областният управител Захари Сираков и кметът на Смолян Николай Мелемов откриха новата учебна година в Езиковата гимназия "Иван Вазов“, предаде репортер на "Фокус“. На тържеството присъстваха и председателят на Общинския съвет в Смолян, Димитър Кацаров, директорът на РД "ПБЗН“ – Смолян, комисар Чавдар Кичуков, директорът на филиала на ВСУ "Черноризец Храбър“ в Смолян, доц. Анелия Пържанова, директорът на регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян, Милка Матева, свещеноиконом Запрян Шиков и други.

Празникът започна с посрещане знамето на училището и издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България.  

Директорът на училището, Надежда Горанова заяви, че вече 40 години гимназията посреща своите ученици с радост и усмивки. "40 години ние учителите даваме всичко от себе си, за да образоваме и подкрепяме нашите възпитаници и резултатите са налице – национални, образователни и спортни успехи, достойно място сред образователните институции в областта и страната, активен и богат училищен живот. Вълнението на първият учебен ден не може да се сравни с нищо друго. В нашите традиции този ден е свързан с любов към образованието и очакването за ново начало, което е стъпка към постигането на мечти, очаквания за нови знания, нови хора, нови преживявания, нови мечти и нови приятели – това е първият учебен ден. За нас учителите той е очакване за среща с любимите ни ученици, очакване за нови споделени моменти и предизвикателства. За родителите е очакване порасналите им деца да изберат своя път и да се реализират като знаещи и можещи млади хора“, посочи Горанова.

Тя отбеляза, че най-вълнуващ е днешния ден за осмокласниците. "Мили деца, чакаме ви с огромно нетърпение. Вие постъпвате в езиковата гимназия, за да научите чужди езици, но тук ще научите още много, ще намерите нови приятели, ще откриете нови възможности – вземете ги. Пожелавам ви да изживеете петте най-прекрасни години в живота си. Вълнуващ е днешния ден е и за нашите зрелостници. Скъпи дванадесетокласници, днес влизате за последен път в училище като ученици. Желая ви успешно дипломиране, посрещайте достойно предизвикателствата на тази отговорна година, израствайте още по-силни и все по-мъдри“, каза Горанова. Тя пожела на всички ученици да се трудят неуморно, да се развиват и мечтаят за бъдещето си, да постигат и покоряват върхове. На учителите пожелава здраве, успехи и търпение и като изключителни професионалисти да пренесат знанието до своите ученици и да им покажат пример и стъпки, които да следват. Директорът на гимназията на родителите да имат много поводи за гордост от постиженията на децата си, да ги подкрепят и помагат.

Областният управител на Смолян, Захари Сираков посочи, че е много развълнуван на днешния първия учебен ден, тъй като и той е възпитаник на това авторитетно учебно заведение. "Скъпи учители и ученици, вие градите името на тази образователна институция, нейният престиж е в следствие и признание за високото ниво на преподаване и ангажираността към уроците от страна на възпитаниците. Поздравявам ви за усърдието и желанието, които влагате в непрестанното развитие и модернизиране на образователния процес. С това поддържате много високи стандарти. Нека новата година да е ползотворна и успешна за всички, да има поводи за гордост с нови отличия и награди от олимпиади и състезания. Бъдете здрави и целеустремени“, каза още областният управител на Смолян.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов заяви, че първият учебен ден е празник, изпълнен с очакване и вяра в бъдещето и празник на духа и посвещението, на стремежа към наука и знание. "Мили ученици, радвайте се на момента, учете се и се трудете, приемайте всяко ново предизвикателство и не се огъвайте пред трудностите. Вярвайте в себе си и в своите способности, поставяйте си високи цели и не се колебайте да рискувате. Дори и да сгрешите не се отказвайте, защото това са поредните научени уроци. Уважаеми преподаватели, нека новата учебна година бъде здрава, успешна и пълна с нови постижения. С търпение и воля, мъдрост, насочете вашите възпитаници по пътя на науката, изисквайте от тях знания и умения, научете ги на търпимост, толерантност, уважение и доброта, за да се гордеем с нашето идно поколение“, отбеляза кметът Мелемов. Той се обърна и към родителите, като им пожела да се радват на успехите на своите деца, да ги насърчават в тяхното израстване и усъвършенстване, да им помагат да преодоляват трудностите и да не забравят, че техните грижи един ден ще бъде възнаградени.

Председателят на Общински съвет – Смолян, Димитър Кацаров приветства осмокласниците с правилния избор на училище. "След като сме членове на ЕС, ние трябва да знаем европейски езици – най-добре два, а може и три. Сега е момента, когато сте млади да получите тези знания, за да може след това при професионалната си реализация във висшите учебни заведения да бъдете адекватни на Европа и света. Скъпи родители подкрепяйте своете деца, имайте доверие в учителите, допринасяйте за това децата ви да бъдат добре. Мили ученици, не забравяйте, че това е храма на знанието и от него трябва да черпите всичко, което ви дават учителите. Уважаеми учители, поклон пред вашата дейност, вие продължавате възрожденските традиции на България за знания, за учения за толерантност. Пожелавам ви да имаме търпение и вдъхновение, за да може вашите ученици да постигат добри резултати и вие да сте удовлетворени от своя труд“, каза още Кацаров.